Utorak, 19 siječnja, 2021

Drama na granici: Bosanci htjeli donirati kamp-kućicu porodici u Petrinji, ali zaustavljeni su na prijelazu

Nemojte propustiti

Žestoka poruka Miloradu Dodiku iz Europske komisije: Migrante smjestiti na teritorij cijele BiH

Vlasti drugog bh. entiteta, Republike Srpske (RS), odbijaju da pomognu migrantima koji su se zadesili na njihovoj teritoriji. Vlasti...

Sud donio odluku: Avdo oslobođen optužbe za kršenje mjera izolacije, traži javno izvinjenje od Tužilaštva

- Doveden sam na rub egzistencije uz nepravdu koja mi je nanesena. Konsultovat ću se sa advokatima jer zaista...

Državljanin Bosne i Hercegovine naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Imao kalašnjikov, pištolj, bombe, municiju, palice…

Nadležni su protiv krijumčara podnili kaznenu prijavu te je do daljnje odluke državnog odvjetništva smješten u pritvor. Policajci i carinici...

Zbog kovid-pasoša Bosni i Hercegovini prijeti izolacija

Kako objašnjava infektolog Drljević, u pandemiji je najmanja jedinica država te se u takvim okolnostima sav proces organizira i...

Humanitarci iz Ljubuškog sve su unaprijed provjerili i s carinicima dogovorili na koji način mogu prijeći granicu. Rečeno im je da samo donesu broj šasije kako bi se sve provjerilo s Interpolom i da će moći prijeći granicu. No, nije bilo tako. Granicu nisu prešli, iako su pokušavali na čak tri granična prijelaza.

Petorica prijatelja iz Bosne i Hercegovine, iz Ljubuškog, htjela su donirati kamp-kućicu nekoj porodici s potresom pogođenog područja u Hrvatskoj, u Petrinju.

Pronašli su svog Bosanca koji je donirao kamp-kućicu i ubrzo su krenuli s organizacijom prijenoza na petrinjsko podrušje.

Uz privremeni smještaj za unesrećenu porodicu, prikupili su i deke, hranu, vodu, odjeću…, piše Dnevnik.hr.

Iako je vlasnik kamp-kućice zametnuo papire, humanitarci iz Ljubuškog sve su unaprijed provjerili i s carinicima dogovorili na koji način mogu prijeći granicu. Rečeno im je da samo donesu broj šasije kako bi se sve provjerilo s Interpolom i da će moći prijeći granicu.

No, nije bilo tako. Granicu nisu prešli, iako su pokušavali na čak tri granična prijelaza.

Carinici su bili neumoljivi na graničnom prijelazu Nova Sela, Orahovje i na prijelazu Vinjani Donji, a njihova pustolovina trajala je cijelu noć.

Carinik koji nije dopustio prelazak granice, Foto: Dnevnik.hr

Spasonosna vijest stigla im je u nedjelju navečer kada je Civilna zaštita objavila upute za dostavu pomoći Hrvatskoj iz inozemstva. Pozvali su organizatore dostave humanitarne pomoći da prije kretanja na put dostave svoje podatke na e-mail: occz@civilna-zastita.hr.

Momci su to i učinili i ponadali se da je njihovim mukama došao kraj. U formularu su naveli sve podatke koje je Civilna zaštita zatražila, no ni to nije pomoglo.

“Ispunili smo sve što je traženo, sve smo naveli i predvečer poslali mail, no ipak smo dobili odbijenicu. Nismo imali druge nego vratiti se u Ljubuški”, rekao je Alen, koji je samo želio pomoći.

“Rečeno nam je da kamp-kućicu nikako ne možemo prevesti jer nema papire i nije registrirana i da carinici ne mogu odobriti prijelaz granice”, dodao je Alen.

“Izgubili smo dva dana, htjeli smo ovo slobodno vrijeme i svoj godišnji odmor iskoristiti kako bismo pomogli Petrinji, no ništa od toga. Razočarani smo!” istaknuo je.

Kamp-kućica trenutno je u Ljubuškom, no bit će vraćena vlasniku jer nema nikakva izgleda da dođe do Petrinje. Ostalu humanitarnu pomoć koju su prikupili poslat će kombijem.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Avdo Avdić sve šokirao: ‘Ovi dokumenti su dokaz da je Hrvatska ilegalno prebacivala migrante u BiH’

Avdo Avdić je kazao da se lično uvjerio da se migrantima u kampu grijanje isključuje oko ponoći. Migrantska kriza i...

Možda vas zanima i ovo