Četvrtak, 24 lipnja, 2021

Drama na Pepelarima kod Zenice: Esadu na kućni prag došao – poskok

Nemojte propustiti

Zeničanin Esad imao je na Pepelarima kod Zenice nesvakidašnji susret. Na kućni prag mu je došao poskok! Nije imao izbora, i ovu zmiju je usmrtio.

Ovim povodom prof. Akif Smajlović, poznati zenički ekolog, napisao je tekst kojeg je objavio na portalu Doznajemo.

Kako otjerati zmiju iz kuća ili vikendica?

Danas mi Pepelarski komšija Esad posla sliku ubijenog poskoka. Esi je danas, izmamljen toplim vremenom, došao poskok, najotrovnija evropska zmija.

Poznat je moj stav da sam protivnik ubijanja zmija u prirodi, ali ovaj put moj komšija nije imao izbora. Zmije imaju ulogu u biodiverzitetu jer u prirodi smanjuju broj miševa koji se množe geometrijskom progresijom i izazivaju mišju groznicu, koja može dovesti do zastoja rada bubrega.

Kako spriječiti dolazak zmija i mogući ugriz:

1) Očistiti dvorište da bi se mogla uočiti zmija (kao u ovom slučaju);

2) Posuti na razmaku od 2 m po malu hrpicu SODE BIKARBONE uz kuću i dvorište. Jer je dokazano da zmije ne podnose njen miris;

3) U kući ili ispred kuće krpe natopljene naftalinom koje ujedno stite gardarobu od moljaca.Zmija dolazi u blizinu kuca u potrazi za hranom ili hladovinom. Da jos napomenem da su zmije u proljece najotrovnije , da se pare u maju a da samo zenke poskoka umjesto jaja lijezu mladuncad duzine 10 cm koji su istog momenta spremni za ugriz jer posjeduju otrov.Ako pak dodje do ugriza treba podvezati ranu i sto hitnije stici do bolnice .Ako ste na planini telefonom kontaktirati GSS / gorska služba spašavanja / i Hitnu pomoć.

Inače, poskok je najopasnija europska zmija.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka Vlade susjedne države: Besplatan PCR test za sve turiste koji dođu u Crnu Goru

Testiranje PCR potrebno je zakazati najmanje 72h prije povratka turiste u svoju zemlju, navode iz MEK, uz apel hotelijerima...

Možda vas zanima i ovo