Subota, 27 veljače, 2021

Drama u Banjoj Luci: Devizni štediša Mitar Malić pokušao se spaliti ispred zgrade Vlade RS

Nemojte propustiti

SDA razočarana potezom stranaca u vezi Srebrenice

SDA smatra razočaravajućom poruku koje su ambasadori Kvinte, Delegacija EU i OSCE poslali preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici odbijajući...

Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu produžen pritvor za dva mjeseca

Tužilac Hasanspahić je obećao i proširenje istrage na bar još tri osobe do čega je djelimično i došlo s...

Rastezljiva pravda za sudije i tužioce u Bosni i Hercegovini

U posljednje četiri godine disciplinske komisije VSTV-a BiH oslobodile su odgovornosti 12 sudija i tužilaca nakon provedenog disciplinskog postupka,...

KCUS objavio nove rezultate testiranja na koronavirus, Izetbegović uputila molbu građanima

Direktorica KCUS-a je jutros potvrdila da su uposlenici te zdravstvene ustanove izolovali novi soj virusa, takozvani “britanski soj”. Klinički centar...

Obezbjeđenje ispred zgrade Vlade Republike Srpske spriječilo je danas pokušaj samospaljivanja Mitra Malića iz Prnjavora, koji sedmi dan štrajkuje glađu u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”.

Mitar Malić Predsjednik Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori Svetozar Nišić rekao je da je, uprkos odvraćanju, koje su vršili on i Malićeva supruga, Mitar Malić otišao u 13.00 časova ispred zgrade Vlade Srpske da se spali.

“Malić je izvadio bocu sa benzinom sa namjerom da se polije, ali su ga u tome spriječila dvojica pripadnika obezbjeđenja zgrade Vlade Srpske u civilu. Nakon toga stigla je policija, koja je Malića odvela u policijsku stanicu”, rekao je Nišić.

On je izrazio žaljenje zbog činjenice da niko iz Vlade Srpske i nadležnih vlasti nije posjetio Malića, koji je, kako tvrdi, prevaren za staru deviznu štednju.

Nišić je rekao da je Udruženje građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori pozvalo Policiju Republike Srpske da hitno istraži ko stoji iza prijetnji upućenih Maliću, koji štrajkuje glađu u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”.

“Maliću je prijećeno sa skrivenog telefonskog broja i poručeno da se skloni iz parka, jeg bi ga mogla progutati noć”, saopšteno je jutros iz Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori.

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je da je sasvim legitimno pravo policije da spriječi Malića u namjeri da izvrši suicid ispred zgrade Vlade.

“Policija RS u skladu sa svojim ovlaštenjima može da preduzme mjere da spriječi da se izvrši izvršenje krivičnog djela ili suicida”, istakao je Vasić.

Vasić je rekao da je policija odvela Malića u policijsku stanicu, bez obzira što nije izvršio nikakvo krivično djelo.

Vlasnik stare devizne štednje Mitar Malić iz Prnjavora je 16. jula u banjalučkom parku “Mladen Stojanović” počeo štrajk glađu, jer je, kako tvrdi, prevaren za 534.360 evra.

Malić je u aprilu 2004. godine potpisao ugovor o zajmu stare devizne štednje u iznosu od 534.360 evra sa Velimirom Simićem iz Banje Luke. On se, kaže Malić, obavezao da će mu u roku od četiri godine isplatiti 90 odsto primljenih novčanih sredstava, što nije uradio.

Malić je rekao da je ugovor potpisao na nagovor službenika Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ iz Prnjavora. Taj službenik mu je, prema njegovim riječima, rekao da deviznu štednju neće dobiti nikada već da je proda ljudima koji kupuju državni kapital.

Malić ističe da je na sudove i advokate do sada potrošio više od 20.000 eura.

“Okružno tužilaštvo mi je poslalo rješenje da nema osnova za gonjenje čovjeka koji je moj novac prodao ili dao drugima na raspolaganje, tako da ja više nemam nikakve šanse i morao sam se odlučiti na ovakav korak”, rekao je ranije Malić.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Restrikcije u Njemačkoj ostaju na snazi: Sjedenje u baštama kafića početkom aprila

Njemački ministar ekonomije Peter Altmajer izjavio je danas da je uvjeren da bi restoranima uskoro moglo da se dozvoli...

Možda vas zanima i ovo