Utorak, 30 studenoga, 2021

Drama u Beogradu: Vlasti pokušavaju srušiti džamiju, a vjernici ne daju

Nemojte propustiti

Protekla dva dana dešava se prava drama u beogradskom naselju Zemun Polje. Muslimani ovog dijela Beograda danonoćno stražare ispred džamije koja je u izgradnji, kako bi spriječili njeno rušenje.

Veliki broj pripadnika policije i predstavnici svih komunalnih službi sa građevinskim mašinama rano jutros su se okupili ispred tog objekta, čija je gradnja počela 2014. godine, ali nikada nije završena.

Danas je bila planirala akcija uklanjanja ovog objekta kojeg je podigla Islamska zajednica, jer navodno nema potrebne dozvole za izgradnju. Ipak, zbog velikog broja građana koji su sprečavali izvršenje odluke, od akcije se odustalo.

Predstavnici Islamske zajednice su razgovarali sa predstavnicima općine Zemun i zemunske policije kako bi se veliki broj djece, žena i mladih, koji se protive rušenju, izmjestio iz objekta i kako bi se krenulo u sprovođenje odluke Općine. Ipak, do toga nije došlo pa je odlučeno da se akcija odloži, a razgovori nastave na “višem nivou”, prenose srbijanski mediji.

Imam je, u obraćanju okupljenima, pozvao sve da ostanu mirni, poručio da će na tom mjestu ostati “koliko god da je potrebno” i dodao da i oni čekaju dogovor na višim nivoima.

Muftija sremski i glavni imam Medžlisa Zemun Emin ef. Zejnulahu još jučer je pozvao muslimane da se odazovu i da zajedno, mirno i dostojanstveno, legalnim i legitimnim sredstvima zaštite ovaj objekat od rušenja.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Važno za državljane BiH: Od sutra nova pravila za odlazak na rad u Njemačku

Na sajtu njemačke Ambasadde u Sarejevu navode da će se od 01.12.2021. promijeniti način dodjele termina za podnošenje zahtjeva...

Možda vas zanima i ovo