Nedjelja, 17 listopada, 2021

Drama u tuzlanskom naselju Orahovica: Mještani uplakani i u šoku, preko 1000 krovova uništeno od leda

Nemojte propustiti

Foto: Tuzlanski.ba
Foto: Tuzlanski.ba

Donju Orahovicu, Miričinu i Rašljevu jučer je zadesilo nevrijeme u vidu krupnog grada teškog i do pola kilograma, koji je za pola sata oštetio krovove na oko 1000 objekata, dvije škole i desetinama automobila. Struja je u ovim naseljima je isključena iz preventivnog djelovanja. Potrebni su volonteri za pomoć u Donjoj Orahovici. Redakcija portala Tuzlanski.ba posjetila je danas mještane ove MZ.

Prizor koji su novinari spomenutog portala zatekli na licu mjesta bio je zaista šokantan. Bukvalno, svaka kuća koja se nalazi u Orahovici donjoj ima uništen crijep na krovu kuće. U nekim domaćinstvima je šteta manja dok je kod drugih uništen čitav krov ili čitava jedna strana krova. Uništen je i veliki dio popljoprivrednih površina. Danas je Orahovica donja izgledala kao da je ratno stanje.

‘’Nismo se oporavili niti od prošlih poplava, sada smo ostali bez krova nad glavom. Muž mi ne radi. Imamo malu bebu. Sve nam je prokislo. Krov je uništen totalno. Namještaj je uništen u zadnjim poplavama, ono malo što je ostalo je uništeno sinoć kad je prokislo zbog uništenog crijepa. Uništeni su nam svi usjevi. Ne znam kako ćemo dalje.’’ – kazala je kroz suze za Tuzlanski.ba Mersa Babić.

Dok hodate sokacima samo se čuju crijepovi kako spadaju sa kuća i lome se od pod. Mještani su na svojim kućama, trude se što prije sanirati krovove jer strahuju od kiše ili novog nevremena. Na licima im se vidi stanje nevjerice i šoka od toga što ih je zadesilo.

Osim uništenih krovova, mještani Orahovice donje izgubili su i usjeve. Fahira Dedić će morati prodati stoku jer više nema čime da je hrani. A od stoke hrani svoju šestočlanu porodicu.

‘’Uništeno nam je sve. Uništen nam je krov na kući, krov na štali. Poplavljen nam je čitav sprat kuće, uništen namještaj. Goveda su nam plivala u vodi nakon što je crijep na štali popucao za vrijeme leda i kiše. Jedva smo ih spasili”, – priča nam uplakana Fahira Dedić. ‘’Nemam goveda vise čime da hranim. Led mi je uništio svu hranu za njih. Morat ću ih prodati. Ne znam kako ćemo živjeti. Od poljoprivrede smo živjeli nas šestero. Muž mi ne radi. Plastenik i usjevi su nam bili glavni izvor prihoda kao i stoka. Sad je to uništeno sve, a krave ću morati prodati jer ih nemam čime hraniti. Ne znam kako ćemo živjeti’’ – dodaje kroz suze Fahira Dedić za Tuzlanski.ba.

Mještani Orahovice donje uputili su apel svim dobrim ljudima da ukoliko imaju novog ili starog crijepa a da im ne treba da im ga poklone. Svaka pomoć im je dobro došla. (Tuzlanski.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Tužne vijesti iz BiH: Preminuo mladić (27) koji je bio zaražen koronom

Ovu informaciju dobio je Institut za javno zdravstvo iz Univerzitetsko kliničkog centra koji nije obavijestio detaljnije informacije o preminulom...

Možda vas zanima i ovo