Subota, 18 rujna, 2021

Drama u zeničkom Domu rudara: Oživljavanje rudara kojem je pozlilo

Nemojte propustiti

Štrajkujemo glađu od jučer u podne. Trojica teško oboljelih rudara u toku noći poslani su kućama. Dvojca od njih zbog srčanih problema (imaju bajpase), a treći rudar kojem nije bilo dobro boluje od leukemije i na kućnoj je terapiji

Foto: Oslobođenje

U Domu rudara u Zenici danas se odvijala prava drama.

Bivši komorati na podu oživljavaju rudara Omera Karalića kojem je pozlilo. Bez svijesti je, vade mu jezik, daju mu vještačko disanje, masiraju mu srce i umivaju ga vodom. Rudari na koljenima nastoje pomoći kolegi u isčekivanju ekipe Hitne pomoći. Dramatičnim trenucima prisustvuje i komesar MUP-a ZDKa- Semir Šut, načelnik PU Zenica Admir Gazić i nekoliko policajaca koji obezbjeđuju Dom rudara. Konačno stiže Hitna i komorata bez svijesti na nosilima iznose iz Doma rudara.

– Štrajkujemo glađu od jučer u podne. Trojca teško oboljelih rudara u toku noći poslani su kućama. Dvojca od njih zbog srčanih problema (imaju bajpase), a treći rudar kojem nije bilo dobro boluje od leukemije i na kućnoj terapiji je, izjavio nam je danas Tehvid Smriko, predstavnih grupe od 44 bivša rudara RMU Zenica koji još nisu ostvarili pravo na penziju.

Ispred Doma rudara vijori se državna i rudnička zastava. Na transparentu stoji: “Nećemo obećanja, hoćemo rješenja”.

– Istrajaćemo do kraja. Neka se ne igraju sa nama. Pogledajte šta se dešava. Pa zar su rudari to zaslužili?, kazuju nam štrajkači glađu dok sa zebnjom pogledima ispraćaju vozilo Hitne pomoći.

Podsjetimo, grupa od 44 bivša radnika Rudnika mrkog uglja Zenica, koji su u 2017. godini ostvarili uslove za penziju u koju ne mogu otići, dali su rok federalnom premijeru Fadilu Novaliću, ministru Nerminu Džindiću i direktoru Elektroprivrede BiH do ponedjeljka da ispune obećano – uvezivanje staža kako bi mogli otići u zasluženu mirovinu. Ukoliko to ne urade, najavili su za ponedjeljak u 12 sati da će se spaliti u zgradi Doma rudara.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo