Petak, 15 listopada, 2021

Dramatična situacija na području Brčkog: Pokrenut veći broj klizišta, kućama u Rašljanima prijeti dva miliona kubika zemlje

Nemojte propustiti

[wonderplugin_gallery id=”104″]

Situacija sa klizištima na porostoru Brčko distrikta je sve složenija, potvrdio je Uroš Vojnović, šef Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta

Na području Brčko distrika se svakodnevno pojavljuju klizišta. Situacija je najkritičnija u selu Rašljani gdje oko dva miliona kubika zemlje, stijena i blata prijeti da se sruči na njegovu desnu stranu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Priroda odrađuje svoj posao. Konačan rezultat je neizvijestan dok se stanje ne stabilizira. Ovo je voema ozbiljna prijetnja jer oko dva miliona kubika zemlje, stijena i blata prijeti da se sruči na desnu stranu Rašljana”, potvrdio nam je Uroš Vojnović, šef Odjela za javnu sigurnosr u Vladi Brčko distrikta.

Naglašava da je u Rašljanima pod udarom klizišta pet kuća. Kako je naveo ono prijeti da “prođe“ kroz te kuće, no postoji mogućnost da se klizanje zemljišta i zaustavi.

“Moramo biti veoma oprezni i u stanju stalne pripravnosti za, eventualno djelovanje. Postoji velika mogućnost da se pribjegne i masovnijoj evakuaciji stanovništva iz Rašljana”, naglasio je Vojnović.

On je podsjetio i na tešku situaciju u Islamovcu gdje kućama i koritu rijeke prijeti blatni tok koji je registriran na sedam mjesta.

“To je loš znak. Najopasnija stvar je što može, vrlo lako, pri jačem kretanju začepiti i korito Islamovačke rijeke”, objašnjava Vojnović.

Navodi da se neprestano prati stanje, te da ekipe Civilne zaštite izlaze na teren po svakoj prijavi.

“Apeliram na građane da kada vrše prijavljivanja to čine kada se radi o ozbiljnim situacijama, a ne da to budu prijave koje nam oduzimaju vrijeme, a u suštini nema prijetnje životima ljudi” istakao je Vojnović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo