Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Dramatična situacija u Italiji: Doktori zbog manjka opreme primorani da biraju koga spasiti – biraju mlađe!?

Nemojte propustiti

S obzirom na to da za sada nema naznaka o smanjenju širenja epidemije, anesteziolozi i doktori moraju donositi teške odluke i birati pacijente kojima će moći osigurati krevete i respiratore.

Doktori u Lombardiji, bogatoj talijanskoj regiji koja se našla u središtu epidemije novog soja koronavirusa, moraju donositi izuzetno teške odluke zbog nedostatka kreveta i druge medicinske opreme.

Kako broj zaraženih stalno raste, (u Italiji ih je oboljelo više od 10.000, s više od 70% zabilježenih slučajeva u Lombardiji), u bolnicama na odjelima intenzivne njege sve je teže doći do slobodnih kreveta. Neke bolnice zatvorile su cijele odjele kako bi ih mogle preurediti za teže slučajeve zaraze koronavirusom. Doktori rade naporne i dugačke smjene kako bi uskočili umjesto kolega koji su se razboljeli.

S obzirom na to da za sada nema naznaka o smanjenju širenja epidemije, anesteziolozi i doktori moraju donositi teške odluke i birati pacijente kojima će moći osigurati krevete i respiratore.

“Došlo je do toga da ćemo morati birati koga ćemo tretirati, a ta odluka najčešće pada na doktore na terenu koji bi zbog toga mogli imati etičke nedoumice”, rekao je doktor koji radi u jednoj od najvećih milanskih bolnica.

Pretrpane bolnice

Lombardija na raspolaganju ima oko 900 kreveta za pacijente kojima je potrebna intenzivna njega, ali u nekim pokrajinama, posebno u Bergamu, Lodiju i Paviji, bolnice su “skoro pa prenatrpane”, kazao je doktor.

Za sada je na snazi ova smjernica: preusmjerite oskudne resurse na one pacijente koji imaju najveće šanse za preživljavanje. To znači da doktori daju prednost mlađim, inače zdravim pacijentima.

“Ne želimo diskriminisati”, rekao je Luigi Riccioni, anesteziolog i voditelj etičkog odbora Siiarti Talijanskog društva za anesteziju, reanimaciju i intenzivnu njegu.

“Razlog tome je i činjenica da, za razliku od zdravih osoba, stariji pacijenti koji imaju druga teža oboljenja ne mogu podnijeti određene medicinske tretmane”, objasnio je.

Zdravstveni stručnjaci sada se pripremaju za epidemiju u južnoj Italiji, u kojoj je do sada zabilježeno samo oko 300 slučajeva zaraze koronavirusom. Sjeverne i središnje regije Italije nisu samo najbogatija područja nego one ostvaruju 40 posto nacionalnog BDP-a i imaju najbolje zdravstvene sustave.

“Na jugu bi nas mogla zadesiti katastrofa“, rekao je Giuseppe Sofi, anesteziolog u bolnici Policlinico u Milanu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nejra Latić-Hulusić razočarana: “Istjerali su me kao pseto na Panonskim jezerima zbog burkinija”

U svom postu ona je navela i da je prilikom ulaska u kompleks od osoba zaduženih na ulaznoj kapiji...

Možda vas zanima i ovo