Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Dramatične scene u Zenici: Radnici Željezare se sukobili s policijom, ima povrijeđenih

Nemojte propustiti

Dvojica radnika Željezare Zenica su povrijeđena tokom probijanja policijske blokade na petlji Blatuša kod Zenice, javlja BHRT.

Radnici Željezare Zenica, koji su ranije najavili da radikaliziraju svoj štrajk, probili su policijsku blokadu i krenuli ka M-17, a zatim i na Željeznički most.

Radnici Željezare Zenica, koji su četiri dana u štrajku glađu, ponovo su se odlučili na blokadu magistralnog puta M-17 kod Zenice, javio je dopisnik BHRT-a. Jedini način da obustvave blokadu je dolazak u Zenicu premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

Radnici su ovakvu odluku donijeli nakon današnjeg sastanka između predstavnika Sindikata zeničke Željezare, Arcelor Mittala i Saveza samostalnih sindikata BiH – Odbor Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Radnike zeničke Željezare u njihovim zahtjevima podržavaju iz Saveza samostalnih sindikata BiH, što je danas, nakon sastanka, novinarima rekao predsjednik Sindikata metalaca Federacije BiH Bajro Helez.

Sa predstavnicima radnika, odnosno Sindikata Željezare, u posljednje vrijeme se susretao resorni ministar Nermin Džindić, ali ne i federalni premijer Fadil Novalić iako su to radnici u više navrata zahtijevali.

Premijer Federacije BiH je prije dva dana u Sarajevu održao konferenciju za novinare posvećenu stanju u Željezari Zenica, pozvavši 340 radnika, od kojih mnogi štrajkuju glađu, da se suzdrže od radikalnih poteza.

Novalić je tada rekao i to da bi Zeničko-dobojski kanton i Grad Zenica mogli bi da kupuju obroke od novog preduzeća koje bi bilo formirano iz Željezare Zenica, te da je o stanju u tom preduzeću održano 28 sastanaka.

Federalni premijer je tada istakao da je dogovoreno da u stečajnom postupku bude formirano novo preduzeće u kojem će se, kako je rekao, zaposliti 120 radnika od ukupno 340, koliko je trenutno zaposleno u Željezari.

Podsjećamo, Željezara Zenica, u kojoj je nadležni opštinski sud nedavno proglasio stečaj, u 100% je vlasništvu Vlade Federacije BiH.

Novalić je najavio da će Vlada Federacije BiH, na svojoj sutrašnjoj sjedinici, ponovo razmatrati informaciju o stanju u ovome preduzeću, a najavljeno je i to da će u zeničku Željezaru biti poslana finansijska policija od koje se očekuje da utvrdi razloge kolapsa preduzeća.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ovo su pravila za ulazak državljana Bosne i Hercegovine u Njemačku

Ukoliko niste vakcinisani možete ući u Njemačku samo u posebnim slučajevima. Preduvjet je tzv. apsolutna potreba. Od nedjelje, 12. septembra...

Možda vas zanima i ovo