Utorak, 22 lipnja, 2021

Dramatični prizori: Slovenija okovana ledom kakav ne pamte ni najstariji stanovnici (Foto)

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Ljubljana, Postojna, Celje i Kranj su pod ledenim oklopom, koji je, osim problema sa napajanjem strujom, blokirao i puteve.

Neprilike sa snijegom i ledom koje u Sloveniji, prema ocjenama Vlade, imaju razmjere prirodne katastrofe i dalje najviše utječu na opskrbu strujom, pa je, uprkos naporima dežurnih službi, bez struje još blizu 50.000 potrošača, javljaju u utorak slovenski mediji.

U okolici Maribora je izvan pogona desetina transformatora, zbog čega se pojavljuju i teškoće u vodoopskrbi, prenose agencije.

Ljubljana, Postojna, Celje i Kranj su pod ledenim oklopom, koji je osim problema sa strujom blokirao i puteve, piše Delo.

led222

Na području Jezerskog neprohodni su putevi i slovenska vojska intervenira pomoću oklopnih vozila u dopremanju agregata, koji već ponestaju u prodavnicama.

I danas je, zbog hladnoća koje ne pamte ni najstariji Slovenci, zatvoreno pedesetak škola i vrtića, naročito na krajnjem sjeveroistoku države i oko Postojne.

Zbog neprohodnosti lokalne ceste vojska je u ponedjeljak i utorak oklopnim transporterima dostavila pomoć gradiću Jezersko na granici s Austrijom.

Usljed poledice i srušenog drveća zatvoren je veći broj magistralnih i regionalnih cesta, te većina gorskih prijelaza s Austrijom, a smirivanje stanja očekuje se u srijedu, kada se najavljuju više temperature.

led22

Upozorava se, međutim, na opasnost koje će vozilima i ljudima predstavljati odvajanje „ledenih svijeća“ s mostova i nadvožnjaka, te na opasnost po život koja je prisutna u šumama, gdje i dalje dolazi do pucanja i lomljenja velikog broja stabala i teških grana.

Štete koje su nastale, osobito na električnoj mreži i cestovnoj infrastrukturi, te u šumama zbog rušenja drveća, Vlada će konačno procijeniti ove sedmice.

Premijerka Alenka Bratušek je u ponedjeljak već najavila da će one, prema procjenama, prelaziti 0,6 posto BDP-a, odnosno 170 miliona eura, što je uvjet da država u slučaju prirodnih katastrofa dobije pomoć iz odgovarajućih evropskih fondova.

(Agencije, Al Jazeera Balkans)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo