Subota, 1 listopada, 2022

Dramatično upozorenje albanskog premijera: Simpatije prema Srbiji i RS-u su jake, Putin bi bio zadovoljan novim sukobom na Balkanu

Nemojte propustiti

“Osamdeset posto pravoslavnih Srba pozitivno misli da Putin samo pokazuje zube Zapadu u Ukrajini, ako se tako može reći.” – kazao je albanski premijer

“Jeste li ste čuli koliko puta Putin spominje Kosovo u svojim govorima? Stalno ponavlja: ‘‘Kosovo, Kosovo, Kosovo‘‘. Šef Kremlja potiče najbolniji od svih neriješenih problema na Balkanu i čini sve da zapali novi fitilj”, rekao je premijer Albanije Edi Rama u intervjuu za njemački Spiegel koji prenosi Kosovo online.

Šef albanske vlade je naglasio da Rusija podgrijava sukob na Balkanu i ugrožava ‘krhki mir‘ i dodao da su simpatije prema Moskvi u Srbiji i Republici Srpskoj jake.

“Osamdeset posto pravoslavnih Srba pozitivno misli da Putin samo pokazuje zube Zapadu u Ukrajini, ako se tako može reći.”

Rama smatra da bi ‘Rusija bila zadovoljna kada bi nešto krenulo u pravcu sukoba na Balkanu‘.

Također navodi da se stanovnici regije dijele na one koji se protive Putinu i one koji ga podržavaju.

Premijer Albanije ponovio je u intervjuu svoje ranije riječi da je “odluka o nezavisnosti Kosova bila ispravna”.

“Na kraju krajeva, sada postoji proces mira i pomirenja, iako će taj proces trajati dugo vremena”, ocijenio je Rama.

On smatra i da “postoji duboka podjela između crnogorskog i srpskog stanovništva u Crnoj Gori”, ali je dodao da je dobro što postoji inicijativa ‘Otvoreni Balkan‘.

“Nedavno je došlo do ohrabrujućih pomaka na Balkanu. Zato želim da Srbija, Albanija i Crna Gora stvore neku vrstu mini-šengenskog prostora za bolju razmjenu”, istaknuo je Rama.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK BiH ukinuo akreditacije za 52 posmatrača zbog nepravilnosti

Akreditacije za 52 posmatrača su ukinute jer su imenovani u članstvo biračkog odbora. Centralna izborna komisija održala je danas 55....

Možda vas zanima i ovo