Petak, 27 siječnja, 2023

Droga, oružje, likvidacije: Ovo je muškarac za kojim traga MUP RS-a, po nalogu Tužilaštva BiH

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Policijski službenici MUP-a RS predali su jutros u nadležnost Tužilaštva BiH tri osobe koje su uhapšene u nastavku policijske akcije “Transporter” i “Storage” na širem području Banja Luke. Riječ je o grupi Bojana Cvijetića

Među uhapšenima su, kako nam je nezvanično rečeno, Jelenko Knežević, Aleksandar Ivković i Mirjana Vujović. Svi su koristili aplikaciju Sky. “Avaz” prenosi da je i dalje u bijegu Jovan Jošilo, za kojim se intenzivno traga.

Riječ je o grupi Bojana Cvijetića, bivšeg savjetnika Dragana Mektića u Ministarstvu sigurnosti BiH, koji je osumnjičen za šverc kokainom.

– Radi se o osumnjičenima za više teških krivičnih djela, neovlašten promet većih količina opojne droge “kokain”, uključujući i učestovanje u naručenom ubistvu jedne osobe, koje je realizovano na području Banje Luke, a izvršeno je na način organizovanih egzekucija između pripadnika grupa organizovanog kriminala. Također, osumnjičeni se mogu dovesti u vezu i sa naručiocima i počiniocima teškog ubistva načelnika krim-policije Prijedor, Radenka Bašića – rečeno je iz Tužilaštva BiH.

No, kada je u pitanju Jošilo, on je stari znanac pravosudnim i policijskim organima.

Jošilu je Sud Bosne i Hercegovine odredio mjere zabrane 2016.godine, jer se dovodio u vezu s pronađenim oružjem u blizini kuće tadašnjeg srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.

Ranije je osuđivan zbog trgovine narkoticima

Osim toga, Jošilo je u julu 2011. godine nepravosnažno oslobođen krivice za ubistvo Nedeljka Ćuluma (19), koje se dogodilo 24. aprila 2010. godine tokom vatrenog obračuna sa grupom Slaviše Ćuluma. U obračunu je Jošilo ranjen u obje noge, a tokom suđenja utvrđeno je da je Nedeljka ubio u “nužnoj odbrani”.

U septembru 2011. godine Jošilo je hapšen zbog posjedovanja pištolja M-57 na kome je obrisan fabrički broj, a oduzet mu je i automobil “volvo” za kojim se u to vrijeme tragalo. Ranije je osuđivan zbog trgovine narkoticima, a 2006. i 2009. godine privođen je i zbog izazivanja opšte opasnosti i oštećenja tuđe stvari, prenosi avaz.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo