Ponedjeljak, 2 kolovoza, 2021

Drugi memorandum SANU: Postoji li tajni plan za rastakanje državnih institucija BiH

Nemojte propustiti

Još 2013. godine Slobodna Bosna objavila je sadržaj dokumenta Drugi memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti koji je zapravo tajni plan za rastakanje državnih institucija BiH, navodno napravljen dvije godine kasnije.

Postoji li tajni plan za rastakanje državnih institucija u BiH? Ima li to veze s navodnim memorandumom Srpske akademije znanosti, neformalnim dokumentom koji su srpski akademici još 2011. navodno dostavili tadašnjoj srpskoj Vladi Mirka Cvetkovića. Taj papir, prema onome što je iz njega citirala „Slobodna Bosna“, govori da treba ometati zajedničke institucije BiH, kako bi se „dokazivalo“ da je država nefunkcionalna, ali i da termin Bošnjaci, ne treba koristiti u javnom prostoru.

Muslimani efektivno kontrolišu 25 posto teritorija, muslimani bi priznali Kosovo. Nije bezazleno što se muslimani naoružavaju, ako muslimani hoće republiku u BiH neka je prave od svojih 5 kantona, ovo su neki od naslova, odnosno izjava Milorada Dodika kojiima se Bošnjaci svode na vjersku grupu. U njegovim posljednjim istupima Bošnjaka gotovo da nema.

Iako će Dodik na konkretno pitanje zašto Muslimani, a ne Bošnjaci, odgovoriti kako nije nikakav problem da njega nazivaju pravoslavcem, stvari ipak nisu tako naivne, kakvim se pokušavaju predstaviti.

Još 2013. godine Slobodna Bosna objavila je sadržaj dokumenta Drugi memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti koji je zapravo tajni plan za rastakanje državnih institucija BiH, navodno napravljen dvije godine kasnije.

Upute su prilično direktne. U jednoj od njih navodi se kako treba izbjegavati upotrebu termina Bošnjak i uvijek upotrebljavati termin musliman, te ih i na taj način definisati kao religijsku grupu, a ne narod.

No ovo je tek jedna od uputa na čije provođenje u praksi je prije nekoliko mjeseci upozorio i Bogić Bogicević.

“Ni po koju cenu ne smije se dozvoliti formiranje bilo kakvih saveza, udruženja ili asocijacija na nivou BiH. Uvek i na svakom mestu uz muslimane u BiH isticati islamski fundamentalizam, ekstremizam, radikalizam i posebno terorizam Paralelne strukture potrebno je izgraditi u graničnoj policiji, cariniskoj službi, državnoj policiji, diplomatsko-konzularnoj mreži, oružanim snagama”, navodi se u Drugom memorandumu.

Senad Avdić, tadašnji urednik Slobodne Bosne, kaže kako se radi o strateškom dokumentu koji pretpostavlja Dejtonsku BiH kao privremenu prolaznu tvorevinu.

Dok država proživlja vjerovatno najopasniju političku krizu nakon rata, BiH nema strateški dokument koji bi poslužio kao adekvatan odgovor na ove i slične napade. Stvari se moraju početi mijenjati, upozorava akademik Mirko Pejanović

Pored Dodika koji to godinama radi, izjavama o muslimanima u BIH nedavno se pridružio i Aleksandar Vučić. Govoreći o Ustavnom sudu i zastupljenosti stranaca uz oatalo kazao je kako su Makedonka i dvoje stranaca, zajedno sa muslimanima donijeli presudu da imovina predmet restitucije pripadne BiH, a ne RS.

Izvor: N1/Slobodna Bosna

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo