Petak, 26 veljače, 2021

Društva za osiguranje u BiH za ukidanja prakse bilo kakvih davanja i povrata osiguraniku

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Dodik razgovorao sa Schmidtom, kandidatom Njemačke za visokog predstavnika u BiH

U telefonskom razgovoru sa Schmidtom, Dodik je podsjetio na stav iz entiteta Republika Srpska da je “potrebno zatvoriti Kancelariju...

Žustra rasprava u Parlamentu: Helez i Vulić o Miloradu Dodiku

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta vode žustru raspravu o inicijativi za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše, koju je podnijelo...

Dodik po kratkom postupku: “BiH će tužiti COVAX ako probiju rok za isporuku vakcina”

"Bosna i Hercegovina zahtijeva da COVAX počne isporučivati što je prije. Ako se probije rok, BiH će tužiti program",...

Ponedjeljak neradni dan u FBiH: Obilježava se 1. mart – Dan nezavisnosti BiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da u skladu sa Zakonom o proglašenju 1. marta Danom...

Vodeća društva za osiguranje u BiH su iskazala visok stepen suglasnosti u pogledu ukidanja prakse bilo kakvih davanja i povrata osiguraniku u vezi sa zaključenim ugovorom o osiguranju i naplaćenom premijom.

Vodeća osiguravajuća društva koja djeluju na području Federacije BiH potpisala su zajedničku izjavu u vezi sa primjenom Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju kako bi bilo osigurano potpuno provođenje rješenja predviđenih zakonom te pratećim podzakonskim aktima, a naročito uvjeta i zajedničke tarife premija i cjenovnika za osiguranje od automobilske odgovornosti koji su na snazi od 31. oktobra 2020.

Navode da se tržište osiguranja u BiH odnosno Federaciji BiH nalazi na prelomnoj tački početka puta u liberalizaciju obaveznog osiguranja od AO.

Svjesni odgovornosti prema građanima, njihovim osiguranicima i klijentima te potrebe da se interesi oštećenih i fondovi za isplatu šteta u potpunosti zaštite, vodeća društva za osiguranje u BiH su iskazala visok stepen suglasnosti u pogledu ukidanja prakse bilo kakvih davanja i povrata osiguraniku u vezi sa zaključenim ugovorom o osiguranju i naplaćenom premijom.

Djelujući u okviru Udruženja društava za osiguranje u FBiH, a i kroz vlastite aktivnosti, društva za osiguranje će nastaviti da kontinuirano ulažu napore u podizanje svijesti građana o potrebi za osiguranjem imovine pojedinaca te osiguranja osoba, saopćeno je iz tog udruženja.

Ističu da je cilj industrije osiguranja da se Bosna i Hercegovina odmakne sa evropskog dna po visini premijskog prihoda po glavi stanovnika koji je sa krajem 2019. iznosio svega 112 eura i da se u narednim godinama nađe u društvu država poput Hrvatske ili Slovenije gdje je prosječna premija osiguranja po stanovniku od tri do deset puta veća nego u BiH.

Potpisana izjava, kako se dodaje u saopćenju, jedna je od aktivnosti koje sama osiguravajuća društva poduzimaju radi očuvanja kredibiliteta cijelog sektora, te podizanja vrijednosti struke osiguranja kao temelja ekonomskog razvoja svakog društva. Društva za osiguranje i ovim putem pozivaju korisnike usluga osiguranja, osiguranike i sve građane da prijave nadležnoj Agenciji za nadzor osiguranja u FBiH svaku sumnju u kršenje odredbi zakonskih i podzakonskih akata.

U tom kontekstu, društva za osiguranje daju punu podršku regulatoru tržišta, Agenciji za nadzor osiguranja u FBiH, kako bi se postigli optimalni rezultati u primjeni odredbi Zakona o obveznim osiguranjima u saobraćaju i osiguravanja najveće moguće stabilnosti tržišta osiguranja i kroz taj segment zaštite prava osiguranika, kaže se u saopćenju Udruženja društava za osiguranje u FBiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Branislav Borenović nije štedio lidera SNSD-a: Bosna i Hercegovina nastavlja put prema NATO-u, Dodik je to prihvatio i neka prestane pričati gluposti

- Odavno nisam čuo veću glupost. Pa je li stvarno neko misli da Putin šalje godišnji plan u NATO...

Možda vas zanima i ovo