Utorak, 19 listopada, 2021

Drvena džamija u Bužimu najstarija na Balkanu (Foto)

Nemojte propustiti

Najstarija očuvana drvena džamija na području Balkana nalazi se u Bužimu. Ova izuzetno vrijedna i značajna građevina uvrštena je na listu kulturno-historijskih spomenika Bosne i Hercegovine.

buzim-dzamija

Prema natpisu na prednjoj strani džamije koji je novijeg datuma, sagrađena je 1835., a obnovljena 1937. godine. Historičari, međutim, tvrde da se ne zna tačan datum njenog nastanka, jer je poznato da ovakve džamije nisu građane poslije 15. stoljeća. Ono što se zna je da ju je 1838. godine obnovio Vedžhi-paša, tadašnji namjesnik bužimske kapetanije, piše Dnevni avaz.

Ljepota ovog vjerskog objekta mami poglede prolaznika, a mnogi namjerno dolaze da je vide i fotografiraju. Naravno, džamija i danas služi svojoj svrsi. U njoj se klanja svaki vakat-namaz, a posebno je lijepo u vrijeme ramazana i kada su bajrami.

130406unutrasnjost-dzamije1
Unutrašnjost je zadržala prvobitni izgled

– Unutrašnjost džamije zadržala je prvobitni izgled, osim stubova koje smo obnavljali. I s vanjske strane smo limom obložili mihrab, koji je od drveta, jer se kroz njega vidjelo vani – objašnjava nam džematlija Ibrahim Šahinović.

Zanimljivo je istaknuti da je džamija preživjela sve ratove koji su se vodili na našim prostorima. Mještani Bužima za to imaju samo jedno objašnjene. Kažu da razlog treba tražiti u Božijem emeru i odredbi koja je štitila ovu građevinu do danas.
Izvor: Dnevni avaz

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo