Utorak, 17 svibnja, 2022

Državljani BiH sa hrvatskim pasošem negoduju zbog odluke susjeda: Uđemo na 12 sati i onda se moramo vratiti u roku

Nemojte propustiti

Naši građani navikli su otići na more u Hrvatsku, pa ih tako ni sve restrikcije koje su na snazi nisu spriječile da odmore na nekoj od jadranskih plaža.

Državljani Srbije i BiH, odnosno trećih zemalja, za ulazak u Hrvatsku trebaju imati jednu od tri potvrde, potvrdu o vakcinisanju protiv Covid-19, ljekarsku potvrdu o tome da je osoba preboljela koronavirus ili negativan PCR test. Državljani regiona za ulazak u BiH trebaju imati samo valjani pasoš ili osobnu iskaznicu.

Provjerili smo kakvo je stanje ovih dana na jednom od najfrekventnijih graničnih prelaza između BiH i Hrvatske. Iako je bilo određenih negodovanja od bh. državljana s hrvatskom putovnicom na Graničnom prijelazu Doljani, uvjerili smo se u to kako se najviše putuje u okvirima restrikcije za koje se ne traži nikakav dodatni dokument osim pasoša.

– Kad ulazimo u Hrvatsku, uđemo na 12 sati i onda se moramo vratiti u roku, kazala je Marija.

Dino je ove olakšice iskoristio kako bi bržim putem preko granice stigao do Neuma:

– Došli smo do pola granice i vraćamo se jer su ogromne gužve. Pošli smo u Neum, pa ćemo ipak starim putem, brže je, rekao je.

Naši građani navikli su otići na more u Hrvatsku, pa ih tako ni sve restrikcije koje su na snazi nisu spriječile da odmore na nekoj od jadranskih plaža.

– Sve smo platili preko agencije i imali vakcinaciju u certificiranom obliku. Mi smo i prošle godine uspjeli iskoristiti odmor u Hrvatskoj, priča nam Nada iz Sarajeva.

Bilo je i onih kojima je zbog nedostatka dokumenata onemogućen ulazak i u našu zemlju.

– Test nemamo, ali smo vakcinisani dva puta. U nova pravila nismo bili upućeni, pa se vraćamo, kaže nam turista iz Češke, koji je vraćen s bh. granice.

Gužva koja nas je zatekla na GP-u Doljani bila je iz pravca Hrvatske u BiH, jer naša zemlja nije uvodila posebna ograničenja za hrvatske državljane.

– Inače nije nešto velika kolona, mi ovdje pamtimo i duže. Nema nekih dužih zadržavanja, u pitanju je 15 do 20 minuta najduže, prema izjavama ovih koji su prolazili. Svakako da se u ovom pandemijskom razdoblju ovo gleda kao velika kolona, kazao je vođa tima GP-a Doljani Vedran Papac.

Neum našim građanima i ove godine ostaje kao najjeftinija i najjednostavnija opcija za odmor, a iz Vlade Hrvatske nismo dobili reakciju na prigovore upućene od manjih stranaka iz Hercegovine za ulaske onih koji žive u BiH, ali imaju i putovnicu.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Čavušoglu: Ako hoće u NATO, Finska i Švedska da prestanu da podržavaju teroriste

Stav Turske može predstavljati prepreku jer svaka odluka o proširenju NATO zahtijeva jednoglasno odobrenje svih 30 država članica. Turski ministar...

Možda vas zanima i ovo