Subota, 19 lipnja, 2021

Državljani BiH u SAD-u prodavali vozačke dozvole za 2.500 dolara

Nemojte propustiti

Pet od šest muškaraca, porijeklom sa Balkana, osumnjičenih za prevaru kojom su državljanima BiH izdavali lažne komercijalne vozačke dozvole, priznalo je danas krivicu pred sudom u američkoj saveznoj državi Vašington.

Ilustracija
Ilustracija

U vrijeme kada su osumnjičeni uhapšeni u januaru 2008. godine, prema pretpostavkama američkih saveznih vlasti stotinjak osoba, od kojih su većina državljani BiH, plaćali su po 2.500 dolara autoškoli za komercijalne vozače na čijem su čelu bili Brano Milovanović i Toni Lemb iz mjesta Spokejn.

Po završetku obuke vozači su dobijali komercijalne vozačke dozvole, koje priznaju Vašington i druge države. Komercijalna vozačka dozvola obuhvata upravljanje školskim autobusima i drumskim krstaricama, uključujući i cisterne sa opasnim i otrovnim materijama.

Kasnije te godine, američki sudija Okružnog suda Edvard Šea odbacio je sve optužbe, koje su ponovo aktivirane 2012. godine pred Devetim Apelacionim Okružnim sudom.

Prvobitno su za prevaru i udruživanje optuženi Milovanović i Lemb iz Spokejna, Ismail Hat, Elvedin Bilanović i Aleksandar Đorđević iz Čikaga i Muhamed Kovačić iz Mičigena, pišu agencije.

Poslije pregovora, svi sem Đorđevića su priznali krivicu prema optužbi za udruživanje za posjedovanje ličnih dokumenata radi prevare vlasti SAD.

Prema riječima advokata Frenka Čikutovića, prema ovim optužbama nije previđena deportacija državljana BiH, prenosi Srna.

Međutim, presuda će najvjerovatnije uticati na imigracioni status Đorđevića protiv kojeg je sudski proces zakazan za 22. oktobar i to prema prvobitnim optužbama za prevaru i udruživanje.

(Depo)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo