Nedjelja, 7 ožujka, 2021

Državna firma kršila zakone i procedure: Katastrofalan rad “BH Telecoma”

Nemojte propustiti

Sindikat policije KS stao u odbranu kolega iz Zvorničke: Niko nema pravo na onakav odnos prema policiji

– Ovom prilikom želimo najoštrije osuditi očigledno provociranje i omalovažavanje policijskih službenika, uz napomenu da niko nema pravo na...

Inspektori u masovnoj akciji po Sarajevu: Kontrola restorana, trgovina, kladionica, tržnih centara, prevoza…!

Najavljeni pojačani nadzori biće nastavljeni i tokom narednih dana, uz podsjećanje da će u ponedjeljak, 8. marta inspektori kontrole...

Uhapšena novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević

Novinarka i aktivistica iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević jutros je uhašena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu. Iz Operativnog centra MUP-a KS-a...

“Sve podsjeća na mart prošle godine”: BiH pred novim lockdownom!

Trenutno jedine vakcine koja imamo su ona koja nam je Srbija donirala. Njih je jučer odobrila Agencija za lijekove...

Najveći broj ugovora i dalje se dodjeljuje putem pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja

Ured za reviziju institucija FBiH objavio je jučer izvještaj o poslovanju “BH Telecoma” za prošlu godinu u kojem je, između ostalog, ukazano na to da je ovo javno preduzeće ozbiljno kršilo Zakon o javnim nabavkama, nije poštovalo procedure dodjele ugovora putem otvorenih postupaka te da je pogrešno obračunavalo vlastite investicije.

Netransparentnost kod dodjele tendera te neusklađivanje vlastitih akata sa zakonskom regulativom, kako je konstatirano u izvještaju, obilježilo je poslovanje ove kompanije, čime je potvrđeno pisanje “Dnevnog avaza”, koji već duže ukazuje na ove činjenice.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

Bez saglasnosti

Vrhunac sumnjivog poslovanja ove kompanije predstavlja činjenica da revizorima, kako je navedeno u izvještaju, nije jasno na koji su način nabavljene zalihe tekućeg materijala i rezervnih dijelova u iznosu od čak 8.002.445 KM!

Uprava “BH Telecoma”, navodi se u izvještaju revizora, nije poštovala ni Zakon o računovodstvu i reviziji u FBiH, kao ni međunarodne i računovodstvene standarde finansijskog izvještavanja, pa tako “svi poslovni događaji vezani za investicije nisu evidentirani u revidiranom obračunskom periodu, zbog čega su sredstva i obaveze na datum bilansa potcijenjene najmanje za 1.772.806 KM”.

Nadležne direkcije unutar “BH Telecoma”, navode revizori, nikada nisu dale saglasnost za preknjiženje investicionih zaliha u vrijednosti od 6.389.000 KM ni za rashod investicionog materijala i opreme u vrijednosti od 632.458 KM te za sredstva za potrošni materijal i rezervne dijelove u vrijednosti od 1.888.466 KM. Federalni revizori nisu potvrdili pravilnost provedenih procedura niti transparentnost i efikasnost u postupcima javnih nabavki.

Nepoštivanje procedura

– Kod otvorenih postupaka u svim slučajevima primjenjivao se isti kriterij, a načinom na koji se sačinjavala tenderska dokumentacija i uvjetima koji su traženi moglo se utjecati na izbor ponuđača. Najveći broj ugovora i dalje se dodjeljuje putem pregovaračkih postupaka bez objave obavještenja. Nisu poštovane usvojene vlastite procedure o nabavci, s obzirom na to da od kandidata, potencijalnih ponuđača, nije tražen validan dokaz, dokument, da oni jedini mogu izvršiti predmetnu nabavku. Prihvatala se samo izjava kandidata – navodi se u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH.

Revizori su uočili, što je posebno zabrinjavajuće, da je Uprava “BH Telecoma” za 2010. godinu obračunala manje PDV-a nego što je bila dužna uplatiti. Tako su za dotičnu godinu državi uplatili 113.342 KM manje.

“Društvo je pod utjecajem okruženja”

Prema ovom revizorskom izvještaju, imajući u vidu opće stanje u okruženju, nisu opravdana visoka primanja i naknade zaposlenih. Također, konstatirano je da je u avgustu 2011. izmijenjena organizaciona šema i povećan broj izvršnih direktora s četiri na šest.

Indikativno je da su revizori naveli da “sve ovo ukazuje da je Društvo pod značajnim utjecajem okruženja”!

 Ž6 = Sudski sporovi teški 30 miliona KM

Prema podacima Izvršne direkcije za pravne poslove, upravljanje organizacijom i ljudskim resursima, kako se navodi, zaključno s 31. decembrom 2011. godine, protiv “BH Telecoma” vodilo se 100 sudskih sporova u procijenjenoj vrijednosti od 30.388.958 KM.

Revizori su uočili da su u najvećem broju tužbe podnesene za neosnovano bogaćenje, neizmirene obaveze, naknade štete, uznemiravanje vlasništva, utvrđivanje vlasništva i prava iz radnog odnosa.

 

(Bh-index/Dnevni avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Prijava protiv policajaca koji su uhapsili novinarku Ahmetašević, pokrenuta istraga: Oglasio se i ministar MUP-a

Odjeljenju za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo podnešena je pritužba na rad policijskih...

Možda vas zanima i ovo