Utorak, 16 kolovoza, 2022

Državni parlamentarci od danas na kolektivnom odmoru

Nemojte propustiti

Zajednička komisija za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH na posljednjoj sjednici verificirala je rješenja o godišnjim odmorima za sve poslanike/zastupnike u Predstavničkom i delegate/izaslanike u Domu naroda PSBiH.

U skladu sa tim parlamentarci će na kolektivnom godišnjem odmoru biti od ponedjeljka, 29. jula do 16. augusta, odnosno tri sedmice (15 radnih dana, jer im se subote ne računaju; op. aut). Naglašeno je kako postoji mogućnost da se individualno uzme i dodatna, četvrta sedmica godišnjeg odmora prema potrebama.

– Nemamo nikakvih najava šta nakon 16. augusta, odnosno nije utvrđena nikakva dinamika vezana za održavanje sjednice Doma naroda PSBiH. Sve je većinom vezano za poteze Ustavnog suda BiH i očitovanje o predmetima za koje je Klub bošnjačkog naroda proglasio da su štetni za vitalne nacionalne interese Bošnjaka, a radi se o čak pet zakonskih akata: sukobu interesa i javnim nabavkama (iz sporazuma SDP – SNSD; op. aut) te prebivalištu i boravištu, državljanstvu i jedinstvenom matičnom broju BiH. Ima najava da bi Ustavni sud o ovome trebao raspravljati tek u drugoj polovini septembra. Ako se ranije dobije odluka Ustavnog suda, naravno da će Dom naroda odmah razmatrati akte, naglasio je za Oslobođenje Mehmed Bradarić, član Administrativne komisije i delegat u Domu naroda PSBiH.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

On je istakao kako trenutno od materijala za raspravu na Domu naroda PSBiH čekaju jedino izmjene i dopune Zakona o Vanjskotrgovinskoj komori BiH (također iz sporazuma SDP – SNSD), koje je na posljednjoj sjednici, 25. jula, usvojio Predstavnički dom PSBiH.

Za razliku od Doma naroda, koji čeka rješenja u predmetima pred Ustavnim sudom BiH, Predstavnički dom PSBiH planira sjednicu 29. augusta, ali ona još nije i zakazana. Nije, također, ni poznato šta bi na sjednici 29. augusta razmatrao Predstavnički dom kada je većina materijala već prošla proceduru u tom zakonodavnom tijelu, a Vijeće ministara BiH ne dostavlja nove.

Prije odlaska na godišnje odmore poslanici i delegati u PSBiH, uz junsku plaću koja je isplaćena na početku ovog mjeseca, dobili su i naknadu za regres u simboličnom iznosu od po 1 KM. Isti iznos regresa isplaćen je i svim rukovodećim državnim službenicima, sekretarima, šefovima kabineta i savjetnicima, odnosno onim sa koeficijentom većim od 4,00 (osnovnom plaćom do 1.900 KM).

Preostali dio administracije, uz junsku plaću shodno odluci Vijeća ministara BiH, dobio je regres za godišnji odmor u visini od 300 KM.

Kako je navedeno u rješenju za godišnje odmore koje je potpisao predsjedavajući Zajedničke komisije za administrativne poslove PSBiH Dragutin Rodić, drugi dio odmora od 15 dana (ili manje, ako u prvom budu koristili četiri sedmice) koristit će prema potrebi. Poslanici i delegati imaju, shodno odluci, pravo na 30 dana godišnjeg odmora (ne računajući vikende).

Saznajemo: u isto vrijeme, dok na kolektivnom godišnjem odmoru budu parlamentarci, bit će i članovi Vijeća ministra BiH, jer i oni od ponedjeljka, 29. jula, odmaraju, također, do 16. augusta.

Izvor: Oslobođenje

Interesantno za vas

Izdvajamo

Nevjerovatna Lana Pudar osvojila bronzu na EP-u u disciplini 100 metara delfin

Mlada Mostarka utrku je isplivala s vremenom 57.27. Najbolja bh. plivačica Lana Pudar (16) nastupila je danas u finalu utrke...

Možda vas zanima i ovo