Petak, 22 listopada, 2021

Državni vrh ove sedmice o sankcijama Rusiji zbog Ukrajine

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ove će sedmice raspravljati o sankcijama protiv Rusije, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP) iz izvora u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

Naša zemlja ima obavezu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridrživanju sa EU da svoja stanovišta u pogledu vanjske politike uskladi sa pozicijom Brisela.

Međutim, protekle sedmice Nebojša Radmanović je najavio da neće podržati prihvatanje stavova EU prema Rusiji zbog aneksije Krima i krize u Ukrajini.

– To će značiti novo razilaženje BiH i Evropske unije. Riječ je o iznimno važnom pitanju ne samo za Brisel, nego i za druge evropske prijestolice Berlin, Pariz i London, a pogotovo za Sjedinjene Američke Države (SAD). Bez obzira što je BiH mala zemlja, u ovakvoj situaciji se traži jasan stav i zauzimanje prave strane – kazao nam je izvor iz državnog vrha.

Radmanović je ranije prihvatio zajedničku izjavo o Ukrajini u kojoj se pozivaju strane na suzdržanost, ali neće, kako je sad jasno i nakon izjava predsjednik RS Milorada Dodika o legitimnosti referenduma na Krimu, podržati stav Evropske unije o sankcijama.

Ovakva situacija, u kojoj pojedini politički centri moći, uprkos deklarativnoj volji za priključenju EU i NATO savezu, u osjetljivim situacijama igraju po notama i stavovima Moskve, dodatno će, kako saznaje NAP, udaljiti našu zemlju od evro-atlanskih integracija.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović komentarisao moguću smjenu Dodika: Priprema se teren za takvo nešto

Šarović je kazao i da dolazak novih američkih dipolomata nije slučajan, te da su neki od njih učestvovali i...

Možda vas zanima i ovo