Subota, 15 svibnja, 2021

Državnim službenicima isplaćuju dodatak na platu za rad na računaru!?

Nemojte propustiti

Državni službenici koji dobro barataju računarima, osim visokih plaća, svakog mjeseca dobivaju i dodatke po osnovu obavljanja “složenih informatičko-aplikativnih poslova”.

Ilustracija
Mjesečni dodatak u pojedinim slučajevima viši od 800 KM (Foto: Ilustracija)

Da ih država vrlo dobro stimulira, svjedoči podatak da visina tog dodatka u nekim slučajevima premašuje i iznos od 800 KM, a pomnoži li se to s brojem “informatičkih genija” u institucijama BiH, zaključuje se da država godišnje izdvaja desetine, čak i stotine hiljada maraka za ove naknade, piše Dnevni avaz.

Potvrđuje to dokument Ministarstva finansija BiH koji je dostavljen Domu naroda Parlamentarne skupštine, a kao odgovor na pitanje delegata Mehmeda Bradarića.
Prema tom dokumentu, u 2010. država je platila 60.460 KM, a naknade su, počevši od juna, dijeljene u četiri institucije. Najviše – 50.664 KM uplaćeno je za 13 uposlenika Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH.

U toj godini Centar za uklanjanje mina BiH potrošio je 3.345 KM dajući ove dodatke za dvoje uposlenika. Agencija za zaštitu ličnih podataka i Agencija za javne nabavke u toj su godini davale naknade po jednom uposleniku, za što su potrošile po 3.355 odnosno 3.094 KM, tvrdi sarajevski Avaz.

Iste ove institucije istim uposlenicima informatički dodatak dijelile su i u 2011., a s obzirom na to da su to činile tokom cijele godine, porezni obveznici izdvojili su čak 107.377,82 za informatičke “udarnike”. Pojedinci su samo na osnovu ovih naknada u toj godini dobili i više od 10.000 KM.

Uposlenici ovih institucija dodatke su dobivali i lani. Doduše, mjesečni iznosi smanjeni su im za koju marku, pa je ukupni saldo na kraju godine za porezne obveznike iznosio 87.475,07 KM.

Prema podacima Ministarstva finansija, četiri državne institucije i ove godine namjeravaju isplaćivati informatički dodatak. Za te izdatke u državnoj kasi planiran je godišnji bruto iznos od čak 173.604 KM.

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo