Subota, 9 prosinca, 2023

Dugogodišnji problem: Na ovom bh. graničnom prijelazu se čeka i do osam sati

Preporučeno

Gužve su posebno osjetne posljednjih osam godina otkako je Hrvatska postala članicom EU jer je na GP-u Maljevac prelazak državne granice otežan zbog pojačanih kontrola, a susjedna nam država postala prvi filter prema EU.

Na međunarodnom Graničnom prijelazu Maljevac nedaleko od Velike Kladuše, sjeverozapadnoj kapiji Bosne i Hercegovine, već 27 poslijeratnih godina satima se u kilometarskim kolonama čeka na prelazak državne granice s Hrvatskom.

I do osam sati u oba smjera, posebno u dane vikenda i za praznike, a tri do pet sati pri ulasku u BiH, požalili su se građani Velike Kladuše i Cazina koji žive i rade u zemljama EU i koriste isključivo ovaj granični prijelaz, piše Večernji.ba.

Gužve su posebno osjetne posljednjih osam godina otkako je Hrvatska postala članicom EU jer je na GP-u Maljevac prelazak državne granice otežan zbog pojačanih kontrola, a susjedna nam država postala prvi filter prema EU.

Upravo se čita:  Danas je za 20-ak stepeni hladnije nego jučer: Evo kakvi će biti dani pred nama

To je sasvim razumljivo, ali nije razumljivo da se ništa ne poduzima na promjeni organizacije prelaska granice u kritičnim danima vikenda, praznika i ljetnih odmora kada se redovito formiraju kilometarske kolone i na prelazak granice čeka od tri do pet sati.

Zbog ovako duga čekanja na prelazak granice na GP-u Maljevac, bh. građani u dijaspori proživljavaju pravo mučenje i sve više odustaju od dolaska kući u Krajinu. Ovaj problem prepoznao je Rifat Dolić, vijećnik OV-a Velike Kladuše i uputio inicijativu za žurnu izradu informacije i uvrštavanju na dnevni red ove tačke na prvoj sljedećoj sjednici.

Inicijativa je odmah naišla na podršku i razumijevanje onih kojima je naslovljena i upućena te je s prijedlozima i zaključcima OV-a upućena Vijeću ministara BiH.

Upravo se čita:  Ginekolog iz BiH uzeo mito od 400 KM: Sada je osuđen na šest mjeseci robije i mora vratit 20.000 KM

Ovaj problem nije u nadležnosti Općinskog vijeća, ali Vijeće i rukovodstvo Općine, u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi imaju puno pravo organe vlasti na razini države upoznati s ovim problemom i tražiti da poduzmu korake na rješavanju. Dolić je odgovorne podsjetio da je i prije 15-ak godina, sa zastupnicima iz Velike Kladuše na višim nivoima i s tadašnjim čelništvom Općine, ovo pitanje pokretao u Parlamentu BiH.

Tim povodom organizirani su sastanci s predstavnicima Vlada RH i BiH te s predstavnicima državnih komisija za granicu i granične prijelaze BiH i RH.

“O ovom pitanju osobno sam s još dva zastupnika iz Unsko-sanskog kantona bio i na razgovorima u Zagrebu. Rezultat je bila odluka dviju država o rasterećenju GP-a Maljevac, tako da se bolje i brže organiziraju granične kontrole te da se otvore novi malogranični prelazi Plazikur – Drmaljevo i Obljaj – Bosanska Bojna. Nakon toga je protok granice popravljen i ubrzan, a RH je sa svoje strane granice izgradila cjelokupnu infrastrukturu za malogranični prijelaz Plazikur i djelomice infrastrukturu na malograničnom prijelazu Obljaj”, dodaje Dolić.

Upravo se čita:  Iz RS-a objasnili zašto je FBiH imala promet 346 miliona KM, a oni svega 27 miliona: Imaju Zaru, a i ljudi iz RS zarađeni novac troše u Sarajevu

“Nažalost, BiH ni nakon 15 godina nije uradila apsolutno ništa od onoga što je dogovoreno. Velika Kladuša mora vršiti pritisak na Vijeće ministara i Ministarstvo vanjskih poslova BiH da se angažiraju na rješavanju ovoga pitanja jer je očito da opstrukcije za to prvo dolaze iz Sarajeva”, kaže Dolić.

“Vijeće i općinski organi trebaju formulirati zaključke i zahtjeve prema Vijeću ministara i javno vršiti pritisak da se ovo pitanje bar značajno unaprijedi jer stanje kakvo je danas na GP u Maljevac prelazi granicu održivosti i strpljenja”, ističe Dolić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Prve informacije nakon sudara: Vozilo u kojem je bio reis Kavazović učestvovalo u nesreći

Danas, 9. decembra, negdje oko 13 sati na putu Cazin-Bužim došlo je do manje saobraćajne nesreće. Kako je javio portal...

Možda vas zanima i ovo