Subota, 27 studenoga, 2021

Đukiću kazna zatvora sa 25 smanjena na 20 godina

Nemojte propustiti

Novak Đukić
Novak Đukić

Vijeće Apelacionog odjeljenja Odsjeka za ratne zločine Suda BiH osudilo je generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića na kaznu zatvora od 20 godina, saopšteno je iz Suda.

Apelaciono vijeće djelimično je uvažilo odbranu Đukića u pogledu primjene Krivičnog zakona, dok je žalba tužbe odbijena.

Ustavni sud BiH je na sjednici održanoj 23. januara ove godine usvojio apelaciju Novaka Đukića utvrdivši povredu člana II/2 Ustava BiH i člana 7 stav 1 Evropske konvencije, te ukinuo pravosnažnu presudu Suda BiH od 6. aprila 2010. godine kojom je Đukić osuđen na 25 godina zatvora.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 11. aprila ove godine održalo javnu sjednicu na kojoj su tužilaštvo i odbrana izložili navode iz žalbe, nakon čega je Apelaciono vijeće ispitalo pobijanu presudu u obimu određenom odlukom Ustavnog suda BiH, odnosno u smislu pravilne primjene Krivičnog zakona i odlučilo o krivičnopravnoj sankciji, te donijelo drugostepenu odluku.

Drugostepena presuda Vijeća Apelacionog odjeljenja Odsjeka za ratne zločine Suda BiH otpremljena je 17. juna.

Đukić je ranijom presudom Suda BiH proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu. Više artiljerijskih projektila pogodilo je centar grada zvani Kapija i usmrtilo 71 osobu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Palmer najavio teške pregovore: Pred bh. liderima su teške odluke

Američki predstavnik za reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini Metju Palmer (Matthew Palmer), koji u subotu (27. novembra)...

Možda vas zanima i ovo