Srijeda, 28 rujna, 2022

Dunović i Mahmutbegović pisali Schmidtu: Čavara intervjuiše kandidate za sudije, a nema pravo na to

Autor:Klix.ba

Nemojte propustiti

Kako su naveli Dunović i Mahmutbegović, Čavara nema ovlaštenja, zakonski osnov ni kompetencije da preispituje i intervjuiše kandidate za sudije, za koje je VSTV već proveo konkursnu proceduru

Potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović (DF) i Melika Mahmutbegović (SDA) su ukazali visokom predstavniku Christianu Schmidtu da predsjednik FBiH Marinko Čavara (HDZ) samoinicijativno i mimo procedura poziva kandidate za sudije entitetskog Ustavnog suda.

U pismu Schmidtu su naglasili da imaju “provjerene informacije i saznanja” da Čavara to radi. Poručili su da time direktno krši Ustav FBiH.

“Na ovaj način predsjednik Čavara direktno krši Ustav FBiH te oduzima ingerencije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) koje je već provelo zakonom propisanu konkursnu proceduru i koje je jedino kompetentno za tako nešto”, napomenuli su.

Kako su naveli Dunović i Mahmutbegović, Čavara nema ovlaštenja, zakonski osnov ni kompetencije da preispituje i intervjuiše kandidate za sudije, za koje je VSTV već proveo konkursnu proceduru i dostavilo mišljenje Ustavnog suda FBiH.

Podsjećamo, Čavara je ranije danas obavijestio visokog predstavnika da će nakon tri godine dati saglasnost za imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH. To se desilo nakon što je Schmidt tražio da to učini i nakon što je stavljen na američku crnu listu i zbog toga što je blokirao imenovanje sudija.

Predsjednik FBiH predlaže kandidate i dostavlja ih kao prijedloge potpredsjednicima na saglasnost. Ima pravo da sa liste VSTV-a izabere bilo koga, a nakon što se usaglasi sa potpredsjednicima, imenovanje predloženih kandidata uputi na razmatranje u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Interesantno za vas

Izdvajamo

MUP RS predstavio novo borbeno vozilo “vihor”

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je izrazio zadovoljstvo što je za kratko vrijeme, svega šest mjeseci, uspješno...

Možda vas zanima i ovo