Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Dunović: Zgroženi smo da je Juratović podržao nametanje diskriminirajućih odredbi Izbornog zakona

Nemojte propustiti

“Oni za razliku od vas jasno vide da napredak Bosne i Hercegovine ne može biti ostvaren ozakonjenjem etničkih podjela i uređenjem društva i države na plemenskom nivou”, kazao je Dunović.

Potpredsjednik DF-a Milan Dunović oglasio se povodom, kako je istakao, otvorne podrške člana Bundestaga Josipa Juratovića nametanju diskriminirajućih odredbi u Izborni zakon BiH, i kritika koje je uputio na račun njemačkih političara koji se protive uvođenju etničke diskriminacije.

“Gospodine Juratoviću, većina građana u Bosni i Hercegovini, pa čak i vaše partijske kolege, zgrožene su upravo vašom podrškom namjeri za upostavljanjem aparthejda, putem jačanja i produbljivanja etničke diskriminacije po željama HDZ-a, što svakako ne priliči jednom socijaldemokrati za kakvog se u rijetkim trenucima kada se ne konsultuje sa Željanom Zovko oko miješanja Hrvatske u izbore u BiH, predstavljate”, rekao je Dunović.

Dodao je da kolegama koje Juratović kritikuje, samo zbog toga što su digle glas protiv nametanja aparthejda, Michaelu Rothu, Michaelu Brandtu, Jasmini Hostert, Boris Mijatoviću, Adisu Ahmetoviću, Violi von Cramon, ali i Christianu Schwarz-Schillingu, iskazuje najdublju zahvalnost.

“Oni za razliku od vas jasno vide da napredak Bosne i Hercegovine ne može biti ostvaren ozakonjenjem etničkih podjela i uređenjem društva i države na plemenskom nivou”, kazao je Dunović.

On je poručio Juratoviću da se u presudnim trenucima pokazao kao politička ličnost koja ne staje na stranu demokratskih i evropskih principa nego na stranu politika i ideologija koje su putem zločina izgradile svoju poziciju.

“Međutim, posebno nas raduje činjenica da vaše kolege nisu odstupile od osnovnih demokratskih principa i poštivanja ljudskih prava. Građani Bosne i Hercegovine neće zaboraviti njihov glas i podršku, kao što budite sigurni neće zaboraviti ni vaša podmetanja”, zaključio je Dunović.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo