Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Duraković objavio video iz RS, četnici uznemiravaju Bošnjake: “Jesu li patriotiske snage zabrinute”

Preporučeno

– Iskreno mi je žao što u 21. vijeku ne postoji civilizacijska svijest da bar najveće vjerske praznike ne koristimo kako bismo zastrašili komšije. Jer, što se mene tiče, ovdje je uvijek bilo mjesta i za Božić i za Bajram – kazao je Duraković

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Ćamil Duraković objavio je video iz Srebrenice gdje se večeras, na Badnje veče, okupljaju pripadnici ravnogorskog pokreta i uznemiravaju Bošnjake povratnike.

“Pitaju li se patriotske snage koje su jučer bile zabrinute za sigurnost građana Sarajeva kako je večeras malo dalje od međuentitske linije?

Badnje je veče. Pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta se postrojavaju u Draževini. Badnjaci se traktorima prevoze ispred bošnjačkih kuća u Bratuncu, Srebrenici, a vjerujem i u drugim mjestima širom RS. Kolone vozila kruže Srebrenicom i zaustavljaju se ispred biranih kuća, bacajući petarde koje zvuče kao topovski udari”, naveo je Durković.

Upravo se čita:  Fahrudin otkrio sve tajne egzotičnog vrta u Brezi: Banana u Bosni i Hercegovini može uspjeti! 

Jesu li neki građani Bosne i Hercegovine važniji, preči i skuplji od povratnika u entitet RS? Je li veći strah građana Sarajeva od straha povratnika? – pita Duraković.

“Ko se to brine za sigurnost Bošnjaka u Bratuncu kada se badnjaci traktorima prevoze uz piće, pjesme i pucanje? Šta da rade i čemu da se nadaju Bošnjaci u entitetu Republika Srpska, ako na Dobrinji osvanu barikade?

Podsjećanja radi, strah koji osjećaju građani Sarajeva jedan dan, stanovnici Prijedora, Srebrenice, Banjaluke, Kotor Varoši, Potočara, Foče, Kozarca, Zvornika, Bratunca, Doboja, Kamenice, Rogatice, Goražda, Vlasenice i Kozarske Dubice žive svaki dan.

Upravo se čita:  U januaru porastao broj turista u FBiH

Kao Srebreničanin, ne povratnik nego „svoj na svome“, pitam jesu li patriotiske snage jednako zabrinute za sigurnost Bošnjaka u entitetu Republika Srpska?

Sutra ću, naravno, iz poštovanja i jer sam tako odgojen čestitati najveći pravoslavni praznik svojim prijateljima i sugrađanima, ali večeras, moram prenijeti dio tradicionalne atmosfere Badnje večeri, kada kolona sa badnjakom prolazi kroz Bratunac i Srebrenicu.

Da, ja sam onaj šesnaestogodišnji Ćamil koji je preživio genocid i nakon toga pružio ruku pomirenja da bismo napravili bolju i sigurniju Bosnu i Hercegovinu. I da, ovo je večerašnji konvoj, koji je namjerno i svjesno zastao u naselju Vidikovac, naseljenim većinom Bošnjacima, tačnije ispred moje kuće, kako bi komšije Srbi, uglavnom iz Bratunca, pokazali koliko je moja ispružena ruka prihvaćena.

Upravo se čita:  Kilogram pšenice jeftiniji od kifle u pekari

Iskreno mi je žao što u 21. vijeku ne postoji civilizacijska svijest da bar najveće vjerske praznike ne koristimo kako bismo zastrašili komšije. Jer, što se mene tiče, ovdje je uvijek bilo mjesta i za Božić i za Bajram.

Nadam se da će se ove nacionalističke horde jednog dana umoriti, a da će civilizovani ljudi svoje praznike konačno slaviti i čestitati u miru i blagostanju. Komšije, vi koji večeras u svojim domovima dostojanstveno proslavljate, neka vam je sretno Banje veče”, naveo je Duraković uz video.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Dedo Šemso tuguje za suprugom: Ne dam da diraju njene stvari, stajaće dok sam živ

Dedo Šemso iz Sarajeva prije tri mjeseca izgubio je suprugu. Sa suzama u očima otvara vrata njene sobe i...

Još vijesti za vas