Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Duraković: Onaj ko negira genocid ne može biti načelnik Srebrenice

Nemojte propustiti

Život u Srebrenici se odvija kao u svakom drugom dijelu Bosne i Hercegovine. Možda je manje stanovnika, ali sadržaj života je kao svugdje drugo, rekao je za BHT načelnik Opštine Srebrenica, Ćamil Duraković.

– Ovdje sam našao svoj mir, a vidim ovdje i dosta zadovoljnih lica koji u Srebrenici vide svoj život u budućnosti. Ovo ne može biti Berlin, ali neki standard koji smo mi uspostavili je standard s tendencijom nabolje – rekao je Duraković.

Kaže da je ono što ga brine dasad kad prvi put imamo utemeljeno društvo, imamo ljudske resurse, imamo mlade ljude, “gubimo onu pažnju koju smo imali 2000. godine kad je povratak tek krenuo, kada se gradilo 300 kuća godišnje”.

– Danas mi nemamo takvu podršku. Mi imamo pet kuća godišnje, mi imamo donacije koje su vrlo spontane, neplanirane, nisu sistemski organizovane. Kao lokalna zajednica mi nemamo kapacitete da sve to pratimo – upozorio je on. Naglašava da se Srebrenicu puno koristi u dnevnopolitičke svrhe, a uporedo život teče.

– Ako želimo suštinski da pomognemo Srebrenici, volio bih sad da Milorad Dodik da pet miliona eura za razvoj srpskih sela, obnovu kuća, obnovu fabrika, hajde nek nas podijele, a da iz Sarajeva kažu „mi možemo dati 10 miliona“. Ipak, oni nas ostave na milost i nemilost i sjete se nas samo svake tri-četiri godine kad se mi pobunimo. Oni kad dođu ovdje vrlo su optimistični, a onda kad se vrate Srebrenica je zaboravljena, a mi se vraćamo normalnom životu – navodi Duraković. Kaže da je zadovoljan nivoom suživota. Prema njemu jedna od odlika Srebrenice je brzina s kojom se Bošnjaci i Srbi mire nakon konflikata.

– Mnogi nas uče toleranciji, a mi to imamo urođeno u sebi. Bošnjak iz istočne Bosne nije što je Bošnjak iz Visokog. Jer mi živimo na bedemu, na granici sa Srbijom. Isto tako Srbin iz istočne Bosne nije što je Srbin iz Banje Luke. Mi jesmo možda radikalniji u periodu ratova, ali isto tako brže se mirimo – navodi Duraković. Kada je u pitanju ovogodišnja komemoracija, kaže da će se držati stava majki.

– Ako one kažu da treba da dođe Vučić, ja ću reći da dođe. One ako kažu da ne treba da dođe, nema tog pritiska i sile pod kojom ću pristati da dođe – poručio je načelnik Srebrenice. Duraković je, komentarišući predstojeće lokalne izbore, rekao da je demokratski udruživati se, praviti koaliciju. – Međutim, suština platforme oko koje su se udružile srpske strane je nešto što vrijeđa.

Milorad Dodik je rekao da Srbin treba da dođe na čelo Srebrenice da se konačno priča o ovom gradu relativizuje. I toga me je strah. Strah me je što se oni ne ujedinjuju oko platforme ekonomskog, društvenog, socijalnog razvoja. Oni se ujedinjuju da relativizuju.

To je opasno za ovu zemlju i opasno je da postoje takve političke namjere. Ako Dodik nastavi s takvom politikom onda će nišani biti većina u Srebrenici, jer ovdje živih ljudi više neće biti, jer su i sami Srbi kolateralna šteta takve politike.

Milorad Dodik očigledno ne poznaje Srbe koji ovdje žive, on nema s njima nikakvog dodira, ja imam i mogu da govorim u ime njih – rekao je Duraković. Ističe da ne bi dozvolio da za načelnika dođe Mladen Grujičić koji ima na Facebook profilu sliku Radovana Karadžića uz riječi „Idemo dalje“.

– Ni Srbin, a ni Bošnjak koji negira genocid ne može biti načelnik Opštine Srebrenica – zaključio je Duraković.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo