Petak, 22 listopada, 2021

Duraković: Tenzije u Srebrenici pred 11. juli ciljano su podignute

Nemojte propustiti

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici Ćamil Duraković rekao je za agenciju Patria da se neće pojaviti pred Osnovnim sudom sutra u Višegradu, zbog tužbe koju je protiv njega podnio filmski režiser Emir Kusturica.

Foto: Arhiv


Duraković je rekao da će ročište biti odgođeno te da je negov advokat o tome uredno obavijestio Sud.

Pred 22. godišnjicu genocida nad Bošnjacima Srebrenice koji je 1995. godine počinila vojska Republike Srpske vlasti iz ovog bh. entiteta podigle su jake međunacionalne tenzije u zemlji.

Ročište u slučaju Kusturice protiv Durakovića zbog navodne kelevete sutkinja Osnovnog suda u Višegradu, Dana Plećić zakazala je za 11. juli u 13 sati, na dan komemoracije u Potočarima, gdje je Duraković predsjednik Organizacionog odbora.

Također, na dan komemoracije i dženaze najavljen je u Banja Luci skup podrške generalu vojske Republike Srpske Ratku Mladiću kojem se pred Haškim sudom sudi upravo za ovaj genocid.

Predsjednik Udruženja Istočna alternative Vojin Pavlović tražio je postavljanje spomenika u Srebrenici Vitaliju Čurkinu, preminulom ambasadoru Rusije pri UN-u, koji je zaustavio da UN izglasa rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Nekoliko dana ranije bila je najavljivana i promocija knjige ‘Srebrenica – laž i podvala srpskom narodu’, autorice Ljiljane Bulatović. Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je da ne želi tenzije u gradu te je odgođena promocija, a nije postavljen ni spomenik.

Bivši načelnik Srebrenice i predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 22. godišnjice od genocida Ćamil Duraković smatra da su tenzije pred 11. juli podignute namjerno, a onda isto tako spuštene, kako bi se poslale određene političke poruke.

Duraković je za NAP izjavio da načelnik Grujičić poznaje i Pavlovića i Bulatović, te da se sve moglo riješiti drugačije i mirnije da to i jeste bio cilj, ali su motivi očito bilo drugačije prirode.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nana Fata Orlović dobit će Povelju TK

Povelja će biti dodjeljena na svečanoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona u povodu Dana državnosti. Skupština Tuzlanskog kantona jednoglasno je usvojila...

Možda vas zanima i ovo