Srijeda, 29 rujna, 2021

Duraković: Zbog blokada kod gašenja požara Milorad Dodik bi mogao odgovarati za terorizam

Nemojte propustiti

Duraković kaže da bi Dodik zbog nametanja blokada tokom gašenja požara mogao odgovarati prema Krivičnom zakonu Federacije BiH, kao i prema Krivičnom zakonu BiH.

Sprječavanje gašenja požara može biti teroristički čin, rekao je Al Jazeeri Adnan Duraković, univerzitetski profesor sa Pravnog fakulteta u Zenici, nakon što član tročlanog Predsjedništva BiH Milorad Dodik danima sprječava angažiranje vojnih helikoptera Oružanih snaga za gašenje požara koji se šire diljem zemlje.

Požar na području Čabulje između Mostara i Širokog Brijega u utorak se ponovno rasplamsao, a vatrogasci pokušavaju spriječiti da se proširi na šumu te približi kućama.

Stanje je teško i u općini Jablanici, gdje se požarište širi prema kućama u naselju Donja Jablanica i prema mjestu Komadinovo Vrelo nedaleko od glavne magistralne ceste koja povezuje Mostar i Sarajevo. Vatrogascima posao otežava vjetar koji često mijenja smjer vatre, pa će danas lokalne vlasti u Jablanici zatražiti pomoć vatrogasaca i iz drugih bosanskohercegovačkih gradova.

Trenutno je aktivan požar i ispred naseljenih mjesta Derani i Stupišta u opštini Stolac. Požar ne prijeti naseljenim mjestima no, na nepristupačnom je terenu na kojem može biti mina ostale iz posljednjeg rata. Požar na lokaciji Kvanj u Mostaru proširio se prema naseljenim mjestima Dolovi u Stocu.

Jedina pomoć iz zraka za sada stiže iz susjedne Hrvatske no kanaderi, sukladno međudržavnom sporazumu, mogu se koristiti samo u graničnom pojasu širine do deset kilometara. Protupožarni avioni iz Hrvatske do sada su pomogli u zaustavljenju širenja požara kod Širokog Brijega i Tomislavgrada.

Jučer i danas angažiran je i helikopter entitetskog servisa Republike Srpske, prema ranijem sporazumu o uzajamnoj pomoći entitetskih civilnih zaštita Republike Srpske i Federacija BiH, jer Federacija BiH ne posjeduje takav helikopter.

Ipak, jedina prava pomoć u gašenju vatrene stihije bili bi vojni helikopteri Oružanih snaga BiH, za čije korištenje Dodik ne želi dati saglasnost, ni tri sedmice nakon izbijanja požara u zemlji.

Odgovornost zbog sprječavanja pomoći

Duraković kaže da bi Dodik zbog nametanja blokada tokom gašenja požara mogao odgovarati prema Krivičnom zakonu Federacije BiH, kao i prema Krivičnom zakonu BiH.

Prema krivičnom zakonu Federacije BiH zapriječena je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine svakome „ko odvraćanjem ili na drugi način spriječi drugog u poduzimanju mjera radi otklanjanja požara, poplave, eksplozije…“

Prema Krivičnom zakon Bosne i Hercegovine, zatvorskom kaznom od najmanje pet godina kaznit će se svako „ko počini teroristički čin s ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva ili prisiljavanja organa vlasti Bosne i Hercegovine, vlade druge zemlje ili međunarodne organizacije, da to izvrši ili ne izvrši, ili s ciljem ozbiljne destabilizacije ili uništavanja osnovnih političkih, ustavnih, privrednih ili društvenih struktura Bosne i Hercegovine, druge zemlje ili međunarodne organizacije…“

Pod terorizmom se, prema istom zakonu, podrazumijeva i „ispuštanje opasnih materija ili izazivanje požara, eksplozija ili poplava s posljedicom ugrožavanja ljudskih života“.

Duraković kaže su optužnice za krivična djela, uključujući i terorizam, kompleksna stvar, pa se ni za konkretan slučaj ne može tvrditi ništa sa sigurnošću, bez detaljne istrage koja bi pokazala je li postojala namjera koja bi se mogla okarakterisati kao teroristička.

„Stvar je tužilaštva može li dokazati postoje li ova djela ili ne“, rekao je Duraković Al Jazeeri. „Kada procjenjujete djelo, procjenjujete širi kontekst; namjere, ponašanje prije djela, tokom djela, poslije djela, šire aktivnosti i izjave…“

Načelnik Opštine Jablanica Damir Šabanović u petak, 13. augusta, podnio je krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, dok je opozicioni političar u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i bivši ministar sigurnosti Dragan Mektić pozvao Dodika da odmah prekine sa blokadom i dopusti da se letjelice Oružanih snaga BiH uključe u gašenje požara.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo