Utorak, 30 studenoga, 2021

Durakovićev apel: Trebamo pomoć Srebreničana u inostranstvu, budite siguran glas za Srebrenicu

Nemojte propustiti

Načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković predao je danas zvanično u CIK BiH prijavu za kandidaturu za načelnika Srebrenice uz 200 prikupljenih potpisa, piše novinska agencija Patria.

Duraković je također danas uputio pismo Srebreničanima i Srebreničankama u inostranstvu, u kojem poziva njih, kao i sve prognane iz svih krajeva Bosne i Hercegovine da se prijave za glasanje poštom, te svojim glasom daju podršku povratnicima. Za sve dodatne informacije javite se na cuvajmosrebrenicu@gmail.com ili faxom na 0038756440402.

Novinska agencija Patria pismo prenosi u cjelosti.

Dragi Srebreničani i Srebreničanke,

Pred nama su još jedni izbori koji su za brojne povratničke zajednice širom zemlje odlučujući. Na njima svako od nas kao pojedinac ima obavezu da svojim glasom pošalje poruku, te time potvrdi da nije saglasan sa stanjem podjele Bosne i Hercegovine, te da ne želi prihvatiti rezultate genocida i etničkog čišćenja kao trajne kategorije na kojima će se graditi naše društvo. Pozivam prognane da se odupru i ispunjavanjem svoje građanske dužnosti – glasanjem, pokušaju promijeniti stanje.

Povratnici svakog dana žive stvarnost političkog sistema u entitetu Republika Srpska. Oni su hrabri, bore se, podižu nove generacije djece, rade na zemlji, školuju se, te grade zajednicu ispočetka. Međutim, nema nas dovoljno za osiguranje političke zastupljenosti u skupštinama opština i na načelničkim mjestima. To je važno kako bi bili politički relevantni, kako bi nastavili pomagati najugroženijim te se unutar institucija borili protiv neravnopravnosti. Trebamo glas naših ljudi u inostranstvu, koji potpuno legalno i legitimno imaju pravo glasa u zajednicama iz kojih dolaze.

Do 19. jula svi građani i građanke Bosne i Hercegovine koji privremeno borave izvan domovine, odnosno koji na 2. oktobra neće biti u zemlji, imaju obavezu da se registruju za glasanje izvan BiH. To se odnosi i na prognane, ali i one koji su izvan zemlje zbog rada i obrazovanja u inostranstvu.

Prijavu za glasanje izvan BiH vršite slanjem popunjenog obrasca PRP-1 (koji možete preuzeti na ovom linku) i dokaza o identitetu (važećem ličnom dokumentu sa slikom) na e-mail adresu prijavapp@izbori.ba. U slučaju da ja važeći lični dokument iz BiH, prijavljujete se kao lice sa privremenim boravkom izvan BiH.

Ukoliko nemate važeći bh. dokument (lična, vozačka, pasoš) prijavljujete se sa dokumentom zemlje domaćina, ali uz prijavu i dokument, dostavljate i dokaz o državljanstvu BiH. Dokaz o državljanstvu ne smije biti stariji od 6 mjeseci, te se tada prijavljujete kao lice sa statusom izbjeglice.

Po potvrdi uspješne registracije koju ćete dobiti sa e-maila prijavapp@izbori.ba, očekujte dostavljanje materijala za glasanje na Vašu adresu, koju trebate popuniti u skladu sa uputstvom koje ćete dobiti u pismu. Preporučujem Vam da u najkraćem roku popunjeni materijal pošaljete nazad prema Centralnoj izbornoj komisiji BiH, kako bi Vaš glas stigao na vrijeme.

Javite nam se, zatražite pomoć i informaciju. Budite siguran glas za Srebrenicu. Do nas je. Do svakog čovjeka koji danas živi u Srebrenici ili koji dolazi iz Srebrenice. Od nas zavisi i zato glasajte za Srebrenicu, poručuje na kraju pisma Duraković.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

SIPA uhapsila devet pripadnika vojne policije RS-a zbog ratnog zločina iz 1992. godine

Nakon kriminalističke obrade, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela...

Možda vas zanima i ovo