Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Dušanka Majkić: Ako masa ispred Parlamenta BiH nastavi da vrši pritisak, nema potrebe da dolazimo u Sarajevo!

Nemojte propustiti

Ako se ponovo insistira na zakonu koji je predložio Zlatko Lagumdžija, onda ga nećemo moći podržati i može se očekivati, kako najavljuju demonstranti, dalje nasrtanje na institucije BiH, rekla je Majkić na press konferenciji u Banjoj Luci

duska-mČlanica Izvršnog odbora i poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamnta BiH Dušanka Majkić izjavila je danas da odlazak predstavnika RS-a na rad u istitucije BiH zavisi od minimuma uvjeta koje treba osigurati po pitanju sigurnosti i od zaključaka nezavisnog obora koji prati rad sigurnosnih agencija u BiH.

Ona vjeruje u objektivnost tog nezavisnog odbora.

-Čekamo da se završi analiza dešavanja u Sarjevu 6. juna, po materijalu koji uradila Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, te da napravi zaključke o radu policijskih rukovodilaca i njihovih zamjenika, rekla je Majkić i dodala da očekuje da će to vrlo brzo biti urađeno.

Ako se pokaže, kako je dodala, da su opravdane primjedbe na rad policijskih rukovodilaca, dostavit će ih Vijeću ministara radi preuzimanja odgovarajućih mjera, posebno ako se radi o krivičnom djelu, koje, eventualno, postoji u dešavanjima 6.juna, kada su, ponovila je, u zgradi “bili zatočeni” poslanici i drugi.

Ponovila je i da su predstavnici RS-a spremni odmah da usvoje izmjene zakona o jedinstvenom matičnom broju, onako kako je to riješeno privremenom odlukom Vijeća ministara.

-Međutim, ako se ponovo insistira na zakonu koji je predložio Zlatko Lagumdžija, onda ga nećemo moći podržati i može se očekivati, kako najavljuju demonstranti, dalje nasrtanje na institucije BiH, rekla je Majkić na pres konferenciji u Banjoj Luci i dodala “da oni koji su organizirali ovu blokadu, imaju vremena da razmisle”.

-Ako žele da institucije BiH rade, osigurat će, kaže sve uvjete za to i da poslanici glasaju u skladu sa svojom savješću. A, ako masa ispred zgrade treba da služi da vrši pristisak, nemamo potrebe da idemo u Sarajevo, jer ne možemo donositi takve odluke, navela je ona.

Ustvrdila je i da je strankama iz FBiH stalo da se usvoji zakon o vojnoj imovini, kao peduvjet za aktiviranje MAP-a, ali da “nije da se usvoji zakon o tzv.državnoj imovini, jer je to posljednji uvjet za odlazak OHR-a”.

To će, navela je, biti novi kamen spoticanja na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Podsjetila je i da je Narodna skupština RS-a usvojila informaciju o dešavanjima u Sarajevu, te sa žaljenjem konstatirala da usaglešeni stav kod entitetskog predsjednika Milorada Dodika nije naišao na podršku SDS-a i PDP-a, koji su bili suzdržani.

Ona je još dodala i da ne vjeruje da bi moglo doći do prekompozicije vlasti na nivou BiH.

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vašar u Puračiću od 12 do 14. oktobra: Na “bosanskom Oktoberfestu” se očekuje 100.000 posjetilaca

Ovu manifestaciju bi tokom tri dana trebalo posjetiti više od 100.000 ljudi. Druženje, općenarodno veselje uz izvornu i narodnu...

Možda vas zanima i ovo