Nedjelja, 1 kolovoza, 2021

Dušanka Majkić nervozna zbog Bisere Turković: „Ministrica mi je prišla na zajedničkoj sjednici i rekla da ću dobiti sve što sam tražila, ali ništa još ne stiže“

Nemojte propustiti

– Ministrica mi je prišla na zajedničkoj sjednici i rekla da ću dobiti sve što sam tražila, ali ništa još ne stiže – kazala je Majkić

„Uprkos usmenom obećanju ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković gotovo pola godine ignoriše zaključak Doma naroda Parlamenta BiH, a oni koji su zatražili presjek stanja u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH, tvrdi to delagatkinja Dušanka Majkić u razgovoru za „Glas Srpske“.

Posljednja inicijativa za analizu stanja u Ministarstvu vanjskih poslova i DKP-u, sa prijedlogom mjera, na prijedlog delegata iz reda srpskog naroda Dušanke Majkić, usvojena je u februaru u Domu naroda Parlamenta BiH.

Iako inicijativu nisu podržali bošnjački delegati, ipak je usvojena te je počeo da teče rok od 30 dana za njenu realizaciju. MIP BiH je, kako je tada rečeno, među najvećim budžetskim korisnicima, sa budžetom koji godišnje premašuje 65 miliona KM.

Majkić je potvrdila da još čeka odgovor i da ni u kojem slučaju nema namjeru da odustane od zahtjeva, iako su svi rokovi odavno već istekli. Nova šansa za odgovor iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, ali i za još jednu urgenciju, ako do tada ništa ne bude promijenjeno, je 29. juli, za kada je zakazana sjednica Doma naroda.

– Ministrica mi je prišla na zajedničkoj sjednici i rekla da ću dobiti sve što sam tražila, ali ništa još ne stiže. Ostaje tako naredna sjednica Doma naroda Parlamenta da tražim urgenciju preko njenog, neposrednog šefa, jer je očigledno da institucionalno ne može pa ću pokušati putem stranke – istakla je Majkićka, dodavši da je to i sramno, ali da nema ni drugog načina, jer ministrica ne obraća pažnju na parlamentarce.

– Ona izvršava što joj se kaže, a s obzirom na to da je ministarstvo, i na jednom i na drugom parlamentarnom domu, na meti kritika, jer ne dostavlja tražene podatke poslanicima i delegatima, to je već polako smetnja i SDA – rekla je ona.

– Nepobitno smo zemlja koja svaki put na incidentima pravi svoje nastupe na međunarodnoj sceni i u međunarodnim odnosima. Uglavnom, mi nećemo odustati od zahtjeva da nam bude dostavljena analiza, istrajavaćemo na tome – istakla je Majkić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo