Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Dušanka Majkić o Schmidtovoj izjavi o islamu u BiH: Pokazuje njegovo nepoznavanje situacije, nek se odmakne od uskog sarajevskog kruga

Autor:Srna

Nemojte propustiti

Delegat srpskog naroda u Domu naroda državnog Parlamenta Dušanka Majkić komentarisala je izjavu visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o islamu u Bosni i Hercegovini poručivši da ona izaziva “potpuno zaprepaštenje” te da pokazuje Schmidtovo “nepoznavanje situacije u BiH”.

Majkić pita Schmidta da li zna da su, prema njenim riječima, “mudžahedini u BiH u proteklom ratu bili nagrađivani za svaku odrubljenu srpsku glavu koju su donosili u Sarajevo ili Zenicu” te optužuje aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da je o svemu tome bio upoznat.

Podsjetimo, Schmidt je u razgovoru za njemačku Katoličku novinsku agenciju (KNA), između ostalog, kazao da islamski fundamentalisti nemaju utjecaja u Bosni i Hercegovini, da je Sarajevo usmjereno Evropi, te da se u njemu osjeća kao sjedi u nekoj kafani usred Beča.

– Zna li građanin Schmidt da Džaferović nikada nije odgovarao, iako je bio upoznat o njihovim zločinima? Zna li da su u BiH tokom rata od 1992. do 1995. godine djelovale mnoge terorističke organizacije, obavještajno-bezbjednosne službe i islamske zemlje. Nakon završetka rata u BiH mnogi teroristi su ostali ovdje, a istovremeno su nastavili sa osnivanjem vehabijskih zajednica, terorističkih organizacija naslonjenih na Al kaidu i grupe povezane sa Islamskim bratstvom – kazala je Majkić za Srnu.

Ona kaže da “pokret vehabija zauzima sve jaču poziciju unutar islamske zajednice”.

Kaže i da su austrijske vlasti “utvrdile da se među ekstremnim muslimanima posebno ističu bosanske i sandžačke vehabije i da u toj zemlji postoje paralelna islamska društva u kojima žene sjede kod kuće i nikada ne nauče njemački jezik”.

– Na kraju obaveza mi je da kažem i da podsjetim građanina Šmita na terorističke napade učinjene na tlu BiH koje bi trebao trajno da zapamti i da mu se više nikada ne dogodi ovakva izjava. Prvi teroristički napad izvršen je u Mostaru 1997. godine kada je povrijeđeno 27 lica, drugi je bio na tržni centar Fis Vitez 1998. godine kada je poginuo radnik obezbjeđenja, treći u junu u Bugojnu 2010. godine kada je grupa radikalnih islamista digla u vazduh policijsku stanicu i jedan policajac je poginuo, a šest ranjeno – navela je ona.

Podsjetila je da je u Sarajevu u oktobru 2011. godine bio “četvrti teroristički akt koji je izveo Mevlid Јašarević pucanjem na Ambasadu SAD, kada je ranjen jedan policajac, peti na policijsku stanicu Zvornik 2015. godine, kada je ubijen jedan policajac, a ranjena dva, šesti u Sarajevu 2015. godine u Rajlovcu, kada je pripadnik vehabijskog pokreta ubio dva pripadnika Oružanih snaga BiH”.

Kazala je i da Schmidtova tvrdnja da islamski fundamentalisti nemaju uticaja u BiH i da je riječ samo o pojedinačnim slučajevima bez veza sa terorističkim organizacijama poput Al kaide ili Islamske države “više govori o nedovoljnom poznavanju stvari, nego o tvrdnji koja bi mogla izdržati testiranje vremena”.

– Molim građanina Schmidta da se ubuduće, prije nego što iznese neke tvrdnje naoruža znanjem i da se odmakne od uskog sarajevskog kruga i informaciju o tome da li se zaista u BiH može osjećati kao u nekoj kafani usred Beča ipak provjeri kod nekog policajca u Beču da mu to potvrdi – zakčljučila je Majkić.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo