Nedjelja, 24 siječnja, 2021

Dušanka Majkić pozvala Valentina Inzka: “Naredili ste skidanje ploče s imenom Radovana Karadžića, naredite isto i za Aliju Izetbegovića”

Autor:Srna

Nemojte propustiti

Nakon izjave Bakira Izetbegovića o srpskom narodu: Žestoke reakcije iz BiH i regije, oglasio se i OHR

Nakon gostovanja predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u Dnevniku D Federalne televizije, u kojem je govorio o Miloradu Dodiku i...

U BiH upaljen narandžasti i žuti meteoalarm: Olujni udari, obilne padavine, a stiže i novi snijeg

U Bosni i Hercegovini danas će biti pretežno oblačno vrijeme. Glavnina padavina očekuje se na području Hercegovine, zapada i...

Cristian Schwarz-Schilling: Njemačka preuzima inicijativu u BiH, ne bi ni pokrenula sve to da misli kako sve treba ostati isto

Njemačka je 20. januara obznanila zvanično kandidaturu bivšeg ministra poljoprivrede Christiana Schmidta za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini....

Federalno ministarstvo zdravstva o nabavci vakcina

Federalno ministarstvo zdravstva podsjeća da je 251. sjednici Vlade Federacije BiH održanoj 14.1.2021. godine prihvaćen Plan vakcinacije protiv COVID-19...

Prema njenim riječima, Bošnjacima nije problem ni ime Mustafe Busuladžića, koji je vršio progon sarajevskih Jevreja, Asefa Serdarevića, poznatog kao osnivača organizacije “Mladi muslimani”, te Huseina Đoze, imama u “Handžar diviziji”.

Zastupnica u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić pozvala je visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da insistira da budu promijenjeni nazivi ulica i institucija po ratnim zločincima u Federaciji BiH.

Majkićeva je navela da niko u Federaciji BiH (FBiH) ni u međunarodnoj zajednici ne problematizuje niti im pada na pamet da uklone nazive ulica i institucija nazvanih po imenima ljudi čija su nedjela trajno upisana u sjećanje srpskog naroda, dok sa prijetnjama i sankcijama idu prema Republici Srpskoj ukoliko ne ukloni nazive koji zasmetaju Bošnjacima.

Majkićeva je rekla za Srnu da niko od međunarodnih predstavnika, od kojih najveći broj njih živi u Federaciji BiH i prolazi ulicom Alije Izetbegovića, to ne smatra problematičnim iako je riječ o čovjeku koji je “žrtvovao mir za nezavisnu BiH”.

Ona je navela da nikome ne smeta ni to što mnoge škole, vrtići, institucije kulture, vjerski objekti nose ime Alije Izetbegovića te je istaknula da je riječ o dvostrukim standardima koji neće pomoći BiH.

“Neko je izračunao da u FBiH postoji više od 30 lokalnih zajednica u kojima glavne ulice nose ime Alije Izetbegovića. I nije on jedini. Mnogo je takvih”, rekla je Majkićeva.

Prema njenim riječima, Bošnjacima nije problem ni ime Mustafe Busuladžića, koji je vršio progon sarajevskih Jevreja, Asefa Serdarevića, poznatog kao osnivača organizacije “Mladi muslimani”, te Huseina Đoze, imama u “Handžar diviziji”.

Majkićeva je rekla da i u zapadnom dijelu Mostara postoji veliki broj ulica i institucija s imenima koja podsjećaju na NDH i ustaški pokret.

“Poznata su imena Jure Francetića, Mile Budaka, Ante Brokića i drugih čija su nedjela trajno upisana u sjećanje srpskog naroda”, ukazala je Majkićeva.

Ona je navela da je u Republici Srpskoj teško prihvatljivo da u vezi sa pločom s imenom prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića dolaze prijetnje ne samo Bošnjaka, već i međunarodne zajednice i visokog predstavnika, i to prijetnje predsjedavajućem i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, dok Bošnjaci i Hrvati u tom smislu nemaju nikakva ograničenja.

“I gdje smo sad?! Ploča s imenom prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama je skinuta. Zato pozivam visokog predstavnika Valentina Incka da s istom revnošću insistira da budu promijenjeni nazivi ulica ratnih zločinaca i da druga dva naroda budu tretirana na isti način”, rekla je Majkićeva.

Ona je upozorila da ne može doprinijeti pravdi i pomirenju u BiH ovakvo stanje, u kojem bošnjački predstavnici sve zločince vide na srpskoj strani, dok pripadnike svog naroda koji su činili zločine, nazivaju herojima i amnestiraju od svake odgovornosti.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedna reakcija iz RS-a: Mirko Šarović poručuje da Izetbegovićeve izjave zahtijevaju izvinjenje

Nakon gostovanja predsjednika SDA Bakira Izetbegovića u Dnevniku D Federalne televizije, u kojem je govorio o Miloradu Dodiku i...

Možda vas zanima i ovo