Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Dušanka Majkić za “Glas Srpske”: Srpski predstavnici neće podržati uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112, to je prenos nadležnosti

Autor:Srna

Nemojte propustiti

– Neizvodljivo je da Ministarstvo bezbjednosti /u Savjetu ministara/ upravlja službama hitne pomoći, policijom ili Civilnom zaštitom u Republici Srpskoj. Dakle, to bi bio prvi korak, a kasnije bismo vjerovatno imali inicijative da se i ove institucije prebace na nivo BiH radi `lakše koordinacije` – kazala je Majkić

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za spoljnotrgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije pri Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da srpski predstavnici neće podržati inicijativu za uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112, jer je to pokušaj pokretanja pitanja novih prenosa nadležnosti na BiH.

Komentarišući ovu inicijativu jednog broja bošnjačkih političara koja će se naći na narednoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH, Majkićeva je navela da se uvođenje broja 112 ponovo reciklira, ali da je pitanje zaštite i spasavanja u nadležnosti entiteta.

“Bez obzira na to što ovaj broj funkcioniše u Evropi, BiH ima svoje osobenosti zbog kojih nije izvodljivo da se broj 112 uvede. Neizvodljivo je da Ministarstvo bezbjednosti /u Savjetu ministara/ upravlja službama hitne pomoći, policijom ili Civilnom zaštitom u Republici Srpskoj. Dakle, to bi bio prvi korak, a kasnije bismo vjerovatno imali inicijative da se i ove institucije prebace na nivo BiH radi `lakše koordinacije`”, rekla je Majkićeva za “Glas Srpske”.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović smatra da je BiH potreban broj 112, ali ne da se to pitanje reguliše putem Zakona o komunikacijama.

“Kancelarija za broj 112 već postoji, ali ako pokušate da pozovete broj, neće vam se javiti niko. Ministarstvo je od EU do sada uzelo pet miliona KM za promociju i slične stvari, a ništa nisu uradili i sada žele vjerovatno da uzmu još pet miliona u čemu mi nećemo učestvovati”, rekao je Novitović.

On je dodao da bi uspostavljanje ovog sistema bilo nemoguće, jer pitanja zaštite i spasavanja nisu uređena isto u kantonima, na nivou Federacije BiH /FBiH/ , Brčko distrikta i Republike Srpske.

“Polazna tačka kod spašavanja i zaštite su lokalne jedinice, a onda republički nivo. Po tom pitanju Srpska je i te kako uređena, za razliku od FBiH gdje, zbog uređenja po kantonima, vlada potpuna nesaglasnost. A što se tiče međuentiteske saradnje, to je regulisano nizom sporazuma i ona funkcioniše sasvim dobro”, rekao je Novitović.

Savjet ministara je 2017. godine usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunikacijama kojim je predviđeno uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112, ali ovaj prijedlog nije dobio podršku srpskih predstavnika u Domu naroda.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Detalji krvavog pira Mirsada Bajrića: Enisa je prosila, a on je pio, tu noć kad smo čuli pucnjavu nismo znali odakle dolazi

ŽEPČE - Mrtve supružnike pronašao je rođak iz Zavidovića kod kojeg su bila njihova djeca. Pravi horor zatečen je...

Možda vas zanima i ovo