Petak, 14 svibnja, 2021

Duško Kuliš kompoziciju “Sarajevski galeb” posvetio legendarnom estradnom menadžeru

Nemojte propustiti

Duško Kuliš posljednju pjesmu „Sarajevski galeb“ posvetio je Kemalu Bisiću, legendarnom estradnom menadžeru koji je 12. jula 1992. godine poginuo u Sarajevu ispred kultnog FIS-a. Bisić je svojevremeno pored karijere Duška Kuliša brinuo i o brojnim drugim pjevačima, pa i o grupi „Merlin“.

Kuliš je autor muzike za pjesmu, tekst je djelo Petra Kajzera, dok aranžman potpisuje fenomenalni Sead Zele Lipovača.

– Jedno divno, ali, nažalost, granatom prekinuto prijateljstvo nije otišlo u zaborav. Dvadeset i sedam godina kasnije u spomen na Kemu Bisića nastala je pjesma „Sarajevski galeb“. Kemo je pomogao mnogim kolegama i ostavio je dubok trag na bh. estradi. Poginuo je dan poslije snimanja spota za pjesmu „Pismo prijatelju“ legendarnog Kemala Montena – kaže Duško Kuliš.

Pjevač se dvostrukom kompilacijom “The best of – Moja jesen i njeno proljeće” vratio na hrvatsko tržište. Na kompilaciji se, uz njegove velike hitove poput “Bez tebe je gorko vino”, “Suzo moja, Suzana” i “Ti meni lažeš sve” nalaze i još neobjavljene snimke, kao i pjesma “Sarajevski galeb“.

Dvostruka kompilacija na kojoj se nalaze 43 pjesme najbolji je podsjetnik na sjajnu karijeru Duška Kuliša. Ljubav prema muzici pjevač gaji još od djetinjstva, ali tek u srednjoškolskim danima počinje ozbiljnije da se njom bavi.

Sa pjesmama “Nisu moje godine za tebe” Blagoja Košanina, “Ti meni lažeš sve” Harisa Džinovića, kao i pjesme “Bez tebe je gorko vino” autora Blagoja Košanina i Josipa Sliška, Duško Kuliš stiče ogromnu popularnost. Prvi album “Nisu moje godine za tebe” objavio je za Jugoton 1983. godine, nakon čega su uslijedili albumi “Priđi mi bliže” (1985.) i “Nemirna ljubav” (1987.) na kojem se nalazi veliki hit “Suzo moja, Suzana”. Narednih godina Duško uživa status megazvijezde, a njegova karijera i danas je veoma uspješna, što potvrđuju brojni nastupi širom regiona.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

COVAX dopremio vakcine u BiH

U BiH stiglo je 40.800 vakcina protiv virusa korona putem mehanizma Covax, potvrdio je pomoćnik ministra civilnih poslova u...

Možda vas zanima i ovo