Subota, 2 prosinca, 2023

Dvije države obustavile priznavanje diploma iz BiH – na pomolu skandal?

Autor:N1

Preporučeno

„Ukoliko se ne reagira na adekvatan način to bi moglo prerasti u prvorazredan, a možda i u međudržavni skandal”, kazao je Marko-Antonio Brkić, voditelj Ureda za organizaciju i osiguranje kvalitete Sveučilišta Hercegovina

Slovenija i Hrvatska od novembra prošle godine obustavile su postupke priznavanja diploma stečenih na visokoobrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini. Samim tim doveden je u pitanje sistem osiguranja kvalitete u visokom obrazovanju naše zemlje poručeno je to na okruglom stolu koji je održan u Mostaru povodom Međunarodnog dana obrazovanja, koji se odlukom Glavne skupštine Ujedinjenih naroda obilježava 24. januara svake godine, piše N1.

Upravo se čita:  Rizik od požara i povrede: Iz prodaje povučeni produžni kabal i 11-brzinski hollowtech cestovni pogoni

„Ukoliko se ne reagira na adekvatan način to bi moglo prerasti u prvorazredan, a možda i u međudržavni skandal. Ja se nadam se da će institucije u BiH, uz razumijevanje nadležnih agencija u Hrvatskoj i Sloveniji, uspjeti naći rješenje. Ako je problem, a očito jeste, osiguranje kvalitete u sustavu visokog obrazovanja u BiH, onda trebamo staviti obrazovanje na prvo mjesto. Imali smo neke reakcije koje kažu da je cjelokupan odgojno-obrazovni sustav u BiH možda najveća sramota naše države na međunarodnom planu“, kazao je Marko-Antonio Brkić, voditelj Ureda za organizaciju i osiguranje kvalitete Sveučilišta Hercegovina.

Upravo se čita:  Bankarka Belma optužena da je podizala novac s kartica klijenata

A razloga zbog čega je to tako je više, kazao je predsjednik Asocijacije rektora privatnih sveučilišta Mirko Puljić, najveću odgovornost smatra on nosi Ministarstvo civilnih poslova koje bi trebalo sazvati konsultacije svih aktera procesa obrazovanja, od institucija za akreditiranje, licenciranje, do onih koji nadziru obrazovne vlasti.

„Rješenje vidimo u tome da reagira Ministarstvo civilnih poslova, moramo krenuti s privremenim akreditacijama visokoškolskih organizacija„ istakao je Puljić.

Upravo se čita:  Muškarac ukrao pet metara drva: “Trebalo mu za zime, policija sve oduzela”

BiH je jedina zemlja u Evropi koja nema zakonom propisan obavezni proces akreditacije studijskih programa na fakultetima i visokim školama. Međutim diplome sa svih akreditiranih fakulteta iz BiH, kako je kazao direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete u Bosni i Hercegovini Enes Hašić priznate su u Evropi i državama kao što su Njemačka i Austrija, te da se u Hrvatskoj od 2004. godine nikome ne priznaju diplome, nego daje mišljenje koje je o visokim obrazovnim sustavima u našoj zemlji uglavnom negativno.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

BH Meteo: Noćas će temperature pasti za oko 20 stepeni u odnosu na trenutne!

Večeras i u noći na nedjelju (03.12.) očekuje nas nagli pad temperature! Temperatura će u većini mjesta pasti na...

Možda vas zanima i ovo