Subota, 15 svibnja, 2021

Dvije hiljade prosvjetara sutra protestuje u Sarajevu

Nemojte propustiti

Dvije hiljade prosvjetnih radnika osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo sutra će stupiti u štrajk upozorenja i tako izraziti nezadovoljstvo zbog kašnjenja u isplati plata, zatražiti plate dostojne profesije kojom se bave te vraćanje dostojanstva i digniteta.

strajk-skola014Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudin Sivro kazao je danas na konferenciji za novinare da će zaposlenici u obrazovanju sutra zatražiti poštivanje kolektivnog ugovora i Zakona o radu. Najavio je da će u slučaju da ne dobiju odgovor, zajedno s drugim sindikatima, nevladinim sektorom i stanovnicima, organizirati masovnije proteste.

– Sačekat ćemo nekoliko dana da vidimo kakve su reakcije iz Vlade KS i kakav je njihov odgovor. Može se desiti da nas pozovu radi definiranja cijene rada za ovu godinu i termina isplate plate što su dvije osnovne stvari. Želimo i da isplata plata bude isti dan za sve budžetske korisnike. Ukoliko ne bude odgovora, protesti će biti ponovljeni, ali mnogo masovnije – kazao je.

Sivro je kazao da je kolektivnim ugovorom predviđena isplata plaća do desetog u mjesecu za prethodni mjesec, a uposlenici u tom sektoru još nisu dobili platu za april.

Plata za mart isplaćena im je 29. aprila što, kaže Sivro, kod zaposlenika stvara bojazan da bi mogli ostati bez jedne plate.

– Ne želimo sumnjati da bi neko želio nekome nešto uskratiti. Znamo da je teška situacija, ali obaveza Vlade KS je da kaže zašto kasne plate. Sutra očekujemo da izađu pred 2.000 ljudi u oblasti obrazovanja i da kažu zbog čega je takva situacija – kaže Sivro i precizira da je uposlenicima u obrazovanju u KS plata kasnila svakog mjeseca u ovoj godini.

Predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja KS Faruk Bešlić dodao je da, ukoliko protesti ne urode plodom, postoji opasnost da ova školska godina “ne završi normalno”, što bi dovelo do velikih problema jer učenici ne bi mogli upisati srednje škole i fakultete.

U oblasti obrazovanja u Kantonu Sarajevo radi više od 6.000 ljudi. Od toga će trećina izaći na ulicu, a ostali će biti u dvosatnom štrajku upozorenja koji će se odvijati istovremeno.

Ovom prilikom imat će podršku sarajevskog Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata, Sindikata trgovine KS te Sindikata policije KS.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka uvela nova pravila za državljane Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina od danas više nije na listi područja sa visokom incidencom za širenje koronavirusa, te je sada...

Možda vas zanima i ovo