Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Dvije utjecajne banke u BiH povećavaju kamate!

Nemojte propustiti

Banke, čija imena nisu službeno priopćena, već šalju obavijesti svojim klijentima.

Dvije utjecajne banke u BiH uskoro će povećati kamatne stope na kredite, saznaje portal Radiosarajevo.ba. Poznato je da će za dio klijenata kamate biti povećane u razdoblju august-septembar, a dio njih će veće rate dobiti u novembru.

Informacija o povećanju kamatnih stupa potvrđena je portalu Radiosarajevo.ba i u Agenciji za bankarstvo BiH. Banke, čija imena nisu službeno priopćena, već šalju obavijesti svojim klijentima.

‘Radit će korekciju za dio kredita vezanih za Euribor, korekcija će biti od 0,3 do 0,9 posto… Ovo je bilo očekivano ako imamo na umu šta se sve dešava u svijetu’, izjavio je ravnatelj Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić. Agencija za bankarstvo FBiH, pojasnio je Mahmuzić, nema pravnog mehanizma da određuje kamate.

Neslužbeno, navedenim bankama je sugerirano da sačekaju s povećanjem za još pola godine, ‘jer procjene govore da će se do tada i inflacija staviti pod kontrolu’, ali oni u ovom trenutku nisu prihvatili navedeni argument. ‘Povećanje jeste malo, ali je u lošem kontekstu došlo, zbog značajnog povećanja cijena svega ostalog’, kažu sugovornici navedenog medija u bankarskom sektoru.

Dobra vijest je, ipak, kako se saznaje, da većina banaka, posebno domaćih, u ovom trenutku neće povećavati kamatne stope na kredite. U BiH i FBiH ne postoje razlozi za šire i značajne promjene razine kamatnih stopa u nastavku godine, kazali su ranije iz Agencije za bankarstvo FBiH. Najavljene promjene kreditno-monetarne politike Europske središnje banke (ECB) imale su prve efekte na rast međubankarskih kamatnih stopa u EU. Trenutno, primarni cilj ECB je stabilizacija financijskih tržišta i smanjenje inflatornih pritisaka.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo