Utorak, 19 listopada, 2021

Dvojica mladih Dobojlija biciklima posjetili Ajvatovicu (Foto)

Nemojte propustiti

ajvatovica-put2

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni. Ajvatovica je duboko ukorijenjena u identitet Bošnjaka sa tradicijom dugom pet stotina godina. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena šest-sedam kilometara od starog grada Prusca.

Dvojica mladih Dobojlija Haris Starčević i Anel Selimbasić u želji da vide ovo dovište, uprkos kiši i padavinama odlučili su da na ovaj put krenu biciklima.

U razgovoru za Bh-index portal, Haris i Anel su kazali da već duže vrijeme sanjaju da posjete Ajvatovicu, međutim ranije nisu imali tu mogućnost.

“Već duže vrijeme smo razmišljali da odemo na dovište Prusac Ajvatovice, ali nismo bili u mogućnosti i napokon se naš san ostvario , tačniji razlog našeg odlaska na Ajvatovicu je povod da obavimo namaz, i da vidimo stijenu koja je nakon molitve se rascjepila.” kazao je Haris za naš portal.

ajvatovica-put1

Put je trajao malo duže nego što su planirali, jer je sve vrijeme padala kiša pa su morali praviti duže pauze.

“Skoro cijelim putem je padala kiša pa smo morali praviti duže pauze , ali ipak uz svu sreću stigli smo zdravi i živi na određeno mjesto”, priča nam Haris i dodaje da je impresioniran i da je svaka riječ za Ajvatovicu suvišna.

ajvatovica-put-4

Prema tradiciji pohod Ajvatovici podrazumijeva i određenu ceremoniju koja se sastoji iz: klanjanja sabah-namaza na otvorenome, polaska do mjesta okupljanja gdje se uči kur’anska sura Jasin, pijenja kahve ili čaja, formiranja povorke kojnanika na čijem čelu se nalazi bajraktar koji nosi bajrak Ajvaz-dede, učenja ilahijâ, izgovaranja tekbirâ (Allahu ekber – Bog je najveći), prolaska kroz stijenu, učenja kur’anske sure Feth (Pobjeda), te vaza (predavanja) na livadi i zajedničkoga klanjanja podne-namaza na otvorenome.

ajvatovica-put3

ajvatovica-stigli

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo