Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Dvojici Ukrajinaca devet godina zatvora: Računalnim prevarama sa bankomata u FBiH “skinuli” 2,6 miliona KM

Autor:Faktor.ba

Nemojte propustiti

Boiko i Zaicev su prilikom izvršenja krivičnog djela lišeni slobode u Bihaću, kada su sa bankomata spomenute banke neovlašteno podigli oko 100.000 KM. Novac je oduzet i vraćen vlasnicima.

Kantonalni sud Tuzla je po optužnici Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona objavio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za dva ukrajinska državljana Dmitra Boikoa (40) i Oleksandra Zaiceva (59), zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom računalna prevara.

Sud je Boikou izrekao kaznu zatvora u trajanju od pet godina, a za Zaiceva u trajanju od četiri godine.

Optuženi se terete da su krajem januara i početkom februara 2020. godine, sa još pet državljana Ukrajine, kao dio grupe za organizirani kriminal, u više kantona i gradova na području Federacije BiH, koristeći različite sofisticirane računarske alate i programe, pristupali bankomatima Sberbank BH dd Sarajevo na 24 lokacije sa kojih su preuzimali veće iznose novca, te sebi i drugim članovima grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 2.600.000 KM.

Boiko i Zaicev su prilikom izvršenja krivičnog djela lišeni slobode u Bihaću, kada su sa bankomata spomenute banke neovlašteno podigli oko 100.000 KM. Novac je oduzet i vraćen vlasnicima.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u saradnji sa Federalnom upravom policije i drugim policijskim agencijama preuzelo istražne radnje za cijelo područje FBiH i vodilo istragu protiv ukupno sedam Ukrajinaca. Međutim, s obzirom na to da je pet Ukrajinaca nedostupno pravosudnim organima u BiH, krivično gonjenje protiv pet članova grupe za organizirani kriminal je ustupljeno ukrajinskim agencijama za provođenje zakona i pravosudnim institucijama.

Kantonalni sud Tuzla je, nakon izricanja prvostepene presude, na prijedlog Tužilaštva produžio optuženima mjeru pritvora za još devet mjeseci. Nakon prijema pismenog otpravka presude Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona će najvjerovatnije izjaviti žalbu na ovu presudu, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Schmidt: Dodik mi je ponudio da popijemo po jednu šljivovicu, to ćemo uraditi kada se završi posao

Visoki predstavnik kaže kako je broj Hrvata u BiH manji u odnosu na broj Srba i Bošnjaka, ali naglašava...

Možda vas zanima i ovo