Subota, 16 listopada, 2021

Džaferović: Ako bude okončana procedura provjere potvrđivanje novog Vijeća ministara BiH 25. marta

Nemojte propustiti

sefik-dzaferovic(5)

Mi smo za srijedu, 25. mart zakazali redovnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i ako se do tada obave svi postupci provjere, odnosno predsjedavajući Vijeća ministara BiH obavi imenovanje ministara i zamjenika mi bi smo tada razmatrali i potvrđivanje njihovog imenovanja, istakao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Ukoliko odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića o imenovanju ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH stigne do održavanja sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH planirane za srijedu, 25. marta, potvrđivanje novih članova Vijeća ministara bit će uvršteno kao nova tačka dnevnog reda, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Koliko imamo informaciju popunjeni obrasci kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH proslijeđeni su na provjeru agencijama koje se u skladu sa zakonom bave tim pitanjem, a to su Centralna izborna komisija BiH i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA). Mi smo za srijedu, 25. mart zakazali redovnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i ako se do tada obave svi postupci provjere, odnosno predsjedavajući Vijeća ministara BiH obavi imenovanje ministara i zamjenika mi bismo tada razmatrali i potvrđivanje njihovog imenovanja”, naglasio je Džaferović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH naglasio je da ukoliko procedura ne bude okončana do redovne sjednice, 25. marta, Kolegij Predstavničkog doma PS BiH odmah će nakon što se to desi sazvati i vanrednu sjednicu sa samo jednom tačkom – potvrđivanje imenovanja ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH.

Osim Denisa Zvizdića, kao predsjedavajućeg Vijeća ministara, kao kandidati Stranke demokratske akcije (SDA) predloženi su Adil Osmanović i to za ministra civilnih poslova, a Semiha Borovac za ministricu za ljudska prava i izbjeglica.

Kandidati Saveza za promjene su Igor Crnadak (PDP) za ministra vanjskih poslova, Mirko Šarović za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te Dragan Mektić, za ministra sigurnosti BiH, oba iz SDS-a.

Kako je ranije potvrđeno, Demokratska fronta će za državnog ministara komunikacija i prometa kandidirati Slavka Matanovića.

Iz Hrvatske demokratske zajednice BiH kandidati za Vijeće ministara BiH su Vjekoslav Bevanda za ministra finansija i trezora, Marina Pendeš, za ministricu obrane i Josip Grubeša za ministra pravde BiH.

Inače, prije samih zastupnika, o predloženim kandidatima treba da se izjasni i Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH Predstavničkog doma PS BiH u kojoj sudjeluju predstavnici svih političkih partija zastupljenih u tom zakonodavnom tijelu kao članovi. Odluka Komisije inače, nije obavezujuća za Predstavnički dom PS BiH.

Kako je za AA istakao predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović Kolegij još uvijek nije dobio nikakvu informaciju koja se odnosi na dostavu materijala prijedloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza.

“Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH uvijek će reagirati na način da će odmah nakon što materijal stigne u proceduru biti sazvana sjednica pa čak ako bude potrebe da to bude i samo sa jednom tačkom dnevnog reda – usvajanje prijedloga zakona o budžetu institucija BiH”, naglasio je Džaferović.

Inače, u utorak, 31. marta ističe prva tromjesečna odluka o privremenom finansiranju institucija BiH koju je donijelo Vijeće ministara BiH na odlasku.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo