Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021

Džaferović Dodiku poručio da “neće proći” i upozorio: Deklaracija SNSD-a je opasan dokument, otišlo se korak dalje, kreću u operacionalizaciju

Autor:Fena

Nemojte propustiti

Poručio je Dodiku, koji je također član Predsjedništva, da govori ono što nije primjereno političaru i da on mora otići sa političke scene. Smatra da će institucije reagovati na ono što predsjednik SNSD-a radi i što planira uraditi.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović poručio je predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku da se treba povući iz politike. Kako je kazao, velikosrpska ideološka kuhinja neće proći.

To je izjavio prilikom obraćanja novinarima uoči današnje sesije Kruga intelektualaca 99. Za njega je nesumnjivo da je Bosna i Hercegovina u najvećoj krizi od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

-Bosna i Hercegovina, slobodno možemo reći i to je ocjena šireg kruga aktera, u najtežoj krizi. Uzrok tome je nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer se blokiraju državne institucije. To je najveća opasnost. Blokirati rad, a pozivati se na druge elemente Dejtona, znači rušenje ovog sporazuma, ukazao je.

Džaferović je više puta ponovio da očekuje da će se kriza prevazići.

-Nadam se da ćemo u najskorije vrijeme prevazići krizu i da će se Bosna i Hercegovina izboriti i da će njene institucije profunkcionisati, konstatovao je.

Kako je rekao, puno je uloženo u Bosnu i Hercegovinu da bi se njome neko igrao.

-Bez obzira koliko kriza bila teška, siguran sam da će Bosna i Hercegovina izaći iz krize, da će oni koji blokiraju procese konačno morati prestati s tim. Drugog puta nema i to cijeli svijet vidi na ovaj način. Neće uspjeti, dodaje.

Osvrnuo se i na SNSD-ovu deklaraciju nedavno usvojenu na sjednici Glavnog odbora ove stranke na Palama.

-Deklaracija SNSD-a je vrlo opasan dokument. To je na tragu onoga što su ranije usvajali, a tiče se budućnosti Bosne i Hercegovine. To je neprihvatljivo. Novina je da se otišlo korak dalje – krenulo se u operacionalizaciju onoga što je dogovoreno, mišljenja je Džaferović.

Pozvao je na reakciju međunarodnih institucija i zvaničnika.

-Otvoreno se govori o prijetnji silom. To treba biti alarm međunarodnoj zajednici, garantima Dejtona i nama u Bosni Hercegovini. Dodik nikada neće uspjeti u vraćanju nadležnosti entitetu. Možemo samo unapređivati državne nadležnosti. Samo može potkopati mir i sigurnost, naveo je.

Poručio je Dodiku, koji je također član Predsjedništva, da govori ono što nije primjereno političaru i da on mora otići sa političke scene. Smatra da će institucije reagovati na ono što predsjednik SNSD-a radi i što planira uraditi.

Mišljenja je da je upozoren od garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma da ne ide u ovu “avanturu”.

Dodikovo svođenje Bošnjaka na isključivo vjersku zajednicu nazvao je primitivizmom. Džaferović je ocijenio da je to posljedica “velikosrpske ideološke kuhinje” koja “neće proći”.

-Time u svijetu žele napraviti drugačiju predstavu o Bošnjacima kako bi dobili naklonost za svoje retrogradne politike. To je predstava o njima samima – da su primitivci, zaključio je Džaferović.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vulin danas u Istočnom Sarajevu, dolazi da podijeli djeci bojanke i slikovnice

Iz Ministarstva navode da će Vulinom i Krunićem, Osnovnu školu “Sveti Sava” posjetiti gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i...

Možda vas zanima i ovo