Džaferović: "Ovo nije pobjeda političara, nego svih građana BiH" | | Bh-index

Džaferović: “Ovo nije pobjeda političara, nego svih građana BiH”

Izdvojeno    Datum: 19.11.2019.    
Autor: Redakcija

Šefik Džaferović, Foto: PatrijaDžaferović u narednom periodu očekuje deblokadu, uspostavu vlasti u BiH, na svim nivoima i da vlasti počnu da rade svoj posao.

Šefik Džaferović, član Predsjedništva, kazao je na pres-konferenciji povodom imenovanja Zorana Tegeltije za mandatara i slanja ANP-a u Brisel da danas ovdje nema pobjednika, da su pobjednici samo građani BiH. U izjavi za medije nakon sastanka kazao je da je dokument prihvatljiv NATO savezu.

“Predsjedništvo BiH je danas usvojilo program reformi BiH koji će biti dostavljen putem naše stalne misije pri NATO savezu u Briselu. NATO savezu, jedan dan nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i imenovanja Vijeća ministara”, kazao je Džaferović javlja N1.

“Taj dokument je u prilogu odluke, donesena je odluka o imenovanju Tegeltije – ta odluka će biti dostavljena PD PSBiH, Komisiji za pripremu izbora Vijeća ministara BiH. To se događalo danas na sjednici Predsjedništva”, poručio je kratko Džaferović.

Da li taj program reformi koji će se dostaviti Briselu znači ANP – pitanje je koje je najviše zanimalo novinare u Predsjedništvu BiH.

“Ovdje nema pobjednika niti pobijeđenog od strane bilo kojeg političara ili politike. Pobjednici su BiH, svi dijelovi BiH i svi narodi i svi građani. Mi smo u proteklih dva mjeseca radili naporno zajedno sa našim prijateljima iz svijeta i NATO savezom i došli smo dokumenta koji će biti dostavljen NATO savezu koji mogućava nastavak saradnje”, poručio je.

Prema njegovom mišljenju, najvažnije je da je taj dokument u skladu sa principom vladavine prava, poštuje sve zakona i odluke.

“To je najvažnije u ovom trenutku. Ovaj dokument podržavaju naši prijatelji iz svijeta i NATO savez”, izjavio je.

“Neću dati izjavu kojom ću da otežam situaciju i pogoršam klimu. Dovoljno je da kažem da je dokument prihvatljiv NATO-u, da je na tragu principa vladavine prava i poštuje sve odluke”, rekao je Džaferović.

On u narednom periodu očekuje deblokadu, uspostavu vlasti u BiH, na svim nivoima i da vlasti počnu da rade svoj posao.

“To su reforme unutar BiH, reforme iz svih oblasti i konačno je vrijeme da se posvetimo onome zbog čega smo birani. Ovdje je postignut konsenzus među članovima Predsjedništva, bilo je onako kako sam govorio – nije moguć ni Džaferovićev, ni Dodikov ni Komšićev diktat, moguće je samo da se dogovaramo. Dok se ne dogovorimo oko promjene rješenja – moramo poštovati one do sada potpisane dokumente”, naglasio je član Predsjedništva BiH.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.