Subota, 21 svibnja, 2022

Džaferović primio ambasadore EU: Vijeće ministara da uvede restriktivne mjere Rusiji

Nemojte propustiti

Ambasadori su zatražili od Bosne i Hercegovine da nastavi s istom politikom kojom se svrstala na pravu stranu historije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio ambasadore Evropske unije i država grupe G-7.

Razgovarano je o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu, te o stavovima i aktivnostima koje institucije Bosne i Hercegovine poduzimaju u vezi s time, u saradnji s međunarodnom zajednicom. Ambasadori su istaknuli zahvalnost Bosni i Hercegovini za pridruživanje rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih naroda kojom je osuđena ruska agresija protiv Ukrajine, nacrtu rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i stavovima i mjerama Evropske unije o ovom pitanju.

Ambasadori su zatražili od Bosne i Hercegovine da nastavi s istom politikom kojom se svrstala na pravu stranu historije, te da nadležne institucije Bosne i Hercegovine provedu restriktivne mjere protiv institucija i drugih subjekata Ruske Federacije previđene aktima Evropske unije kojima se Bosna i Hercegovina pridružila.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine još jedanput je osudio rusku agresiju protiv Ukrajine, potvrdio podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, te iskazao privrženost stavovima Evropske unije i država G-7 u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović podržao je zahtjeve Evropske unije i država članica G-7 prema Ruskoj Federaciji da odmah povuče svoje trupe iz Ukrajine, te prestane s primjenom vojne sile protiv Ukrajine i bezobzirnim kršenjem humanitarnog prava kroz napade na civile i civilne objekte, uključujući i bolnice. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine se pridružio zahtjevima prema Ruskoj Federaciji da otvori humanitarne koridore prema opsjednutim gradovima i područjima u Ukrajini, te da omogući dostavljanje humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dijeli zabrinutost i osude međunarodne zajednice, kada su u pitanju iznesene prijetnje o mogućoj upotrebi nuklearnog naoružanja. Džaferović također dijeli očekivanje međunarodne zajednice da će Ruska Federacija u dobroj vjeri pristupiti novoj rundi mirovnih pregovora s Ukrajinom.

U vezi sa zahtjevom ambasadora Evropske unije i država grupe G-7 o implementaciji restriktivnih mjera, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović je kazao da traži od Vijeća ministara BiH da provede svoje obaveze i implementira restriktivne mjere predviđene aktima Evropske unije kojima se Bosna i Hercegovina zvanično pridružila. Ovaj zahtjev predsjedavajući Predsjedništva BiH će prema Vijeću ministara BiH uputiti i u pisanoj formi.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu za ljeto, evo šta čeka Balkan

Vrući periodi biće popraćeni sušama, mada bi one ove godine trebalo da budu blažeg oblika nego 2021. Najpoznatiji svjetski meteorološki...

Možda vas zanima i ovo