Nedjelja, 3 prosinca, 2023

Džaferović primio ambasadore EU: Vijeće ministara da uvede restriktivne mjere Rusiji

Preporučeno

Ambasadori su zatražili od Bosne i Hercegovine da nastavi s istom politikom kojom se svrstala na pravu stranu historije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović primio ambasadore Evropske unije i država grupe G-7.

Razgovarano je o agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu, te o stavovima i aktivnostima koje institucije Bosne i Hercegovine poduzimaju u vezi s time, u saradnji s međunarodnom zajednicom. Ambasadori su istaknuli zahvalnost Bosni i Hercegovini za pridruživanje rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih naroda kojom je osuđena ruska agresija protiv Ukrajine, nacrtu rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i stavovima i mjerama Evropske unije o ovom pitanju.

Upravo se čita:  Upozorenje prvog čovjeka NATO-a: "Rusija sije razdor u Bosni i Hercegovini"

Ambasadori su zatražili od Bosne i Hercegovine da nastavi s istom politikom kojom se svrstala na pravu stranu historije, te da nadležne institucije Bosne i Hercegovine provedu restriktivne mjere protiv institucija i drugih subjekata Ruske Federacije previđene aktima Evropske unije kojima se Bosna i Hercegovina pridružila.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine još jedanput je osudio rusku agresiju protiv Ukrajine, potvrdio podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, te iskazao privrženost stavovima Evropske unije i država G-7 u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović podržao je zahtjeve Evropske unije i država članica G-7 prema Ruskoj Federaciji da odmah povuče svoje trupe iz Ukrajine, te prestane s primjenom vojne sile protiv Ukrajine i bezobzirnim kršenjem humanitarnog prava kroz napade na civile i civilne objekte, uključujući i bolnice. Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine se pridružio zahtjevima prema Ruskoj Federaciji da otvori humanitarne koridore prema opsjednutim gradovima i područjima u Ukrajini, te da omogući dostavljanje humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu.

Upravo se čita:  Slobodan Vasković razotkriva Milorada Dodika: "Poruke Aleksandru Vučiću u NIN-u nisu slučajne"

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine dijeli zabrinutost i osude međunarodne zajednice, kada su u pitanju iznesene prijetnje o mogućoj upotrebi nuklearnog naoružanja. Džaferović također dijeli očekivanje međunarodne zajednice da će Ruska Federacija u dobroj vjeri pristupiti novoj rundi mirovnih pregovora s Ukrajinom.

U vezi sa zahtjevom ambasadora Evropske unije i država grupe G-7 o implementaciji restriktivnih mjera, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Džaferović je kazao da traži od Vijeća ministara BiH da provede svoje obaveze i implementira restriktivne mjere predviđene aktima Evropske unije kojima se Bosna i Hercegovina zvanično pridružila. Ovaj zahtjev predsjedavajući Predsjedništva BiH će prema Vijeću ministara BiH uputiti i u pisanoj formi.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

FBI uhapsio pripadnicu jedinice “Zulfikar”, optužena da je tokom rata u BiH mučila zarobljenike

Američka državljanka porijeklom iz BiH Nada Radovan Tomanić uhapšena je u Morgantaunu, u Zapadnoj Virdžiniji, pod sumnjom da je...

Možda vas zanima i ovo