Srijeda, 20 siječnja, 2021

Džaferović prozreo prljave igre Moskve: “To je tako koncipirano da se održavaju sastanci s predstavnicima naroda, a ne s predstavnicima institucija”

Autor:BHT

Nemojte propustiti

Christian Schmidt zvanično kandidat za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini: Velntin Inzko od početka bio obaviješten?

Njemačka odbacuje špekulacije koje su se pojavile u medijima o tome da je Šmitov dolazak dogovoren s Rusijom, da...

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine se konačno oglasilo o aferi Ikona

Iz ove pravosudne institucije informirali su javnost da je Tužilaštvo BiH​ jučer, 19. januara, zaprimilo zamolbu za sastanak glavne...

Profesor Kožljak: “Biden je rekao da posao u Bosni i Hercegovini nije završen, najvažnija stvar za BiH će se dogoditi uskoro…”

"Uprkos brojnim globalnim dilemama, kao i nagomilanim unutrašnjim pitanjima u SAD-u, Bosni i Hercegovini se pružila izuzetna prilika da...

Agencija za nadzor nad tržištem BiH: Ako ste djeci kupili ove igrače, odmah ih vratite u trgovinu

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine objavila je proizvode koji su štetni, te poručila potrošačima, koji su...

BiH nije velika država, ali je vrlo važna svjetska država, rekao je to u emisiji BHT1 uživo član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, nakon što su se on i Željko Komšić odbili sastati s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim.

“BiH ima svoje dostojanstvo i svoj ponos i ono što smo uradili Komšić i ja je bilo u funkcije zaštite dostojanstva i ponosa BiH. Postoje pravila koja se trebaju poštovati, a nisu poštovana prilikom posjeta, posebno kada je u pitanju sadržaj izjava gospodina Lavrova i ja se nisam pojavio na sastanku kojeg smo i Komšić i ja potvrdili ranije”, kazao je Džaferović.

Dodao je kako je Lavrov trebao poštovati institucije BiH.

“Lavrov kaže da poštuje Daytonski sporazum, da je Rusija opredjeljena za poštivanje Daytona. Ako je to tako, onda se moraju poštovati institucije BiH, zastava BiH, a to jučer nije bilo tako. Moraju se poštovati i odluke BiH, a to je NATO put, a ministar vanjskih poslova Lavrov je podržao rezoluciju Skupštine RS-a o vojnoj neutralnosti”, dodao je član Predsjedništva BiH.

Spomenuo je i OHR za kojeg je Lavrov kazao kako treba napustiti BiH.

“BiH ne može funkcionirati bez OHR-a, a to je oprečno izjavi (op.a. Lavrova) da poštuje Daytonski sporazum jer je zatražio odlazak OHR-a… Kada se pogleda sve skupa, vidjet ćete da je to bio sastanak sa svim dužnosnicima iz entiteta Republika Srpska i sa srpskim dužnosnicima s državne razine”, rekao je Džaferović spomenuvši i sastanak s Čovićem.

“Nakon toga se Lavrov susreo s Čovićem i sa zamjenikom ministra vanjskih poslova, također Hrvatom. To je tako koncipirano da se održavaju sastanci s predstavnicima naroda, a ne s predstavnicima institucija. Svi koji dolaze u BiH morat će poštivati institucije BiH”, kategoričan je Džaferović.

Džaferović je komentirao i odlaske srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u Beograd.

“Ne znam što je radio tamo, ali bi bolje bilo i za njega i za sve one što ih predstavlja da dolazi u Predsjedništvo BiH, da skupa radimo na boljitku ove zemlje”, kazao je.

Komentirao je i sastanak ministrice Turković s Lavrovim.

“Ona je domaćin, Lavrov dolazi u našu zemlju, ja sam znao da će se sastati i tu nema ništa sporno. Komšić i ja smo dvojili što uraditi. Ovo je ozbiljan potez, alternativa je bila da odemo na sastanak i kažemo sve ono što smo rekli na konferenciji za medije. Sastanak gospođe Turković je sasvim normalan i trebao se održati”, smatra bošnjački član državnog predsjedništva.

Na upit kakve posljedice očekuje nakon ovog, Džaferović je rekao da je ono što su on i Komšić uradili “poruka bh. javnosti, Ruskoj Federaciji, Americi, NATO-u”.

“BiH nije velika država, ali je vrlo važna svjetska država. Kada dužnosnici BiH dolaze iz neke zemlje, trebaju poštivati institucije ove zemlje i ustav”, zaključio je on u razgovoru za BHT.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka Gordane Tadić: Dodikove prijetnje biračima nisu krivično djelo, njegove riječi jesu neprimjerene, ali ne izazivaju strah

Transparency International u BiH žalio se na argumentaciju postupajućeg tužioca, a glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH Gordani Tadić trebalo je...

Možda vas zanima i ovo