Subota, 4 veljače, 2023

Džaferović razgovarao sa Escobarom: Neprihvatljiv neustavni Zakon o nepokretnoj imovini RS-a

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Tema razgovora je bilo provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, u svrhu unapređenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i usklađivanja sa evropskim standardima.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se sastao sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom na marginama Delphi Economic Foruma u Grčkoj.

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu, sa naglaskom na implikacije ruske agresije na Ukrajinu na region, kao i na unilateralne poteze vlasti entiteta Republika Srpska protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i državnih zakona koji čine esencijalni dio 27 godina njegove implementacije.

Potvrđena je čvrsta posvećenost Sjedinjenih Američkih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je i o ruskom utjecaju u Bosni i Hercegovini čiji nosioci pokušavaju opstruirati podršku Bosne i Hercegovine zajedničkim stavovima međunarodne zajednice o Ukrajini.

Istaknuto je da je neprihvatljivo objavljivanje neustavnog Zakona o nepokretnoj imovini RS, te da oni koji su unilateralno donijeli taj zakon ugrožavaju same temelje stabilnosti i moraju biti držani odgovornima.

Tema razgovora je bilo provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, u svrhu unapređenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i usklađivanja sa evropskim standardima.

Razgovarano je o neophodnosti pridržavanja zakonskih rokova za održavanje izbora kao obaveze koja važi za sve aktere u BiH.

Razgovarano je i o regionalnoj saradnji, unapređenju odnosa BiH sa susjednim državama, te o inicijativama za regionalnu ekonomsku integraciju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je istaknuo da Bosna i Hercegovina podržava regionalnu ekonomsku saradnju, što je dokazala stavljanjem potpisa na Deklaraciju o zajedničkom regionalnom tržištu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je iskazao zahvalnost vlastima Sjedinjenih Američkih Država za ukupnu podršku Bosni i Hercegovini, kao i za pojačani angažman u proteklom periodu.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Izetbegović: Vidjet ćemo šta će ostati od trojke, bez SDA se ne može praviti Vlada FBiH

"Mi nismo za tri decenije izgubili povjerenja i ugleda kao oni za tri mjeseca", kazao je Izetbegović. "SDA je mogla...

Možda vas zanima i ovo