Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Džaferović razgovarao sa Escobarom: Neprihvatljiv neustavni Zakon o nepokretnoj imovini RS-a

Autor:Patria

Preporučeno

Tema razgovora je bilo provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, u svrhu unapređenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i usklađivanja sa evropskim standardima.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se sastao sa specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom na marginama Delphi Economic Foruma u Grčkoj.

Razgovarano je o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i regionu, sa naglaskom na implikacije ruske agresije na Ukrajinu na region, kao i na unilateralne poteze vlasti entiteta Republika Srpska protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma i državnih zakona koji čine esencijalni dio 27 godina njegove implementacije.

Upravo se čita:  Neobična putanja: Izviđački avion ponovno leti iznad Bosne i Hercegovine

Potvrđena je čvrsta posvećenost Sjedinjenih Američkih Država suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Razgovarano je i o ruskom utjecaju u Bosni i Hercegovini čiji nosioci pokušavaju opstruirati podršku Bosne i Hercegovine zajedničkim stavovima međunarodne zajednice o Ukrajini.

Istaknuto je da je neprihvatljivo objavljivanje neustavnog Zakona o nepokretnoj imovini RS, te da oni koji su unilateralno donijeli taj zakon ugrožavaju same temelje stabilnosti i moraju biti držani odgovornima.

Upravo se čita:  1. mart: Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti

Tema razgovora je bilo provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, u svrhu unapređenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i usklađivanja sa evropskim standardima.

Razgovarano je o neophodnosti pridržavanja zakonskih rokova za održavanje izbora kao obaveze koja važi za sve aktere u BiH.

Razgovarano je i o regionalnoj saradnji, unapređenju odnosa BiH sa susjednim državama, te o inicijativama za regionalnu ekonomsku integraciju.

Upravo se čita:  Od 40 kontrolisanih ugostiteljskih objekata inspektori zapečatili osam!

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je istaknuo da Bosna i Hercegovina podržava regionalnu ekonomsku saradnju, što je dokazala stavljanjem potpisa na Deklaraciju o zajedničkom regionalnom tržištu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je iskazao zahvalnost vlastima Sjedinjenih Američkih Država za ukupnu podršku Bosni i Hercegovini, kao i za pojačani angažman u proteklom periodu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vijest koja će obradovati dijasporu: Nova linija sa Aerodroma Sarajevo

SAS, odnosno Scandinavian Airlines će ovog ljeta pokrenuti ograničenu sezonsku liniju između Kopenhagena i Sarajeva. Prevoznik će uvesti jednu sedmičnu...

Još vijesti za vas