Utorak, 26 svibnja, 2020

Džafić gubi titulu najbogatijeg načelnika u BiH: Prestiže ga vlasnik jedne od najbrže rastućih bh. kompanija?

Nemojte propustiti

Kruzer s državljanima BiH uplovio u dubrovačku luku

Zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom koronavirusa, pomorci diljem svijeta već mjesecima imaju problem sa smjenama i povratkom u domovinu. Kruzer "Carnival...

Iako je juni na pragu: Snijeg pada u Bosni i Hercegovini

Jutros je u Bosni bilo pretežno oblačno vrijeme sa mjestimično slabom kišom. U Hercegovini umjereno oblačno. Temperature zraka u 08...

Šta će se dogoditi nakon isteka roka? Fikretu Hodžiću i ‘Srebrenoj malini’ dozvola važi do sutra, a na 20 respiratora se još čeka

Istragu o spornoj nabavci 100 respiratora plaćenih 10,5 miliona KM vodi Tužilaštvo BiH, a utvrđivanjem činjenica u ovoj aferi...

Pero Gudelj: Određene osobe žele da se maknem iz FIS-a; Nisam pobjegao, nalazim se u bolnici

Nakon što je Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona podiglo optužnicu protiv njega, Pero Gudelj, koji se tereti za ugrožavanje sigurnosti, javio...

Ukupni prihodi kompanije Alma Ras 2016. su iznosili 21 milion KM, godinu dana kasnije su skočili na 57 miliona, a prošle godine su bili čak 65 miliona maraka. S druge strane, ukupni kompanije Unis tok, koji su 2015. i 2016. iznosili oko 25 miliona KM godišnje, narasli su na nešto više od 30 miliona KM godišnje u 2017. odnosno 2018.

Ovih dana Centralna izborna komisija (CIK) objavila je ažurirane podatke o imovini bh. političara. Na osnovu tih podataka, mediji su prenijeli informaciju da je najbogatiji načelnik u BiH Sead Džafić, prvi čovjek Kalesije, s imovinom od 46,5 miliona KM. Džafić je odranije poznat kao najbogatiji načelnik u BiH.

Ali analiza portala BiznisInfo pokazuje da više nije sigurno da je Džafić najbogatiji načelnik u BiH i da mu se približio, ili ga čak prestigao, načelnik Olova Đemal Memagić, vlasnik jedne od najbrže rastućih domaćih kompanija – Alma Ras.

Treba napomenuti da izjave o imovinskom stanju predate CIK-u nisu najbolje mjerilo o tome ko je najbogatiji. Svi političari, pa tako i načelnici, sami procjenjuju vrijednost svoje imovine u izjavama CIK-u i pri tome nisu dužni predočiti metodologiju ili dokaze.

Osim toga, iako na stranici CIK-a stoji oznaka “NOVO” uz imovinske kartone načelnika, na samim kartonima piše da su podneseni 2016. (Memagićev) ili 2017. godine (Džafićev) pa su u njima prilično zastarjeli podaci iz 2015. godine.

Ko je najbogatiji

Najveći udio u vrijednosti Džafićeve imovine jeste njegova kompanija Unis Tok, koju je u izjavi CIK-u procijenio na 35 miliona maraka. Ne navodi se kako je Džafić došao do te cifre pri procjeni vrijednosti kompanije.

S druge strane, Memagić je u spomenutoj izjavi o imovinskom stanju vrijednost svoje kompanije Alma Ras procijenio na oko 14,5 miliona KM. On je objasnio da je toliko iznosila poslovna aktiva kompanije na kraju 2015. godine.

Kako je ustanovio BiznisInfo, vrijednost kompanije Alma Ras od tada je drastično narasla, kao i njeni prihodi, dobit i aktiva.

Ukupni prihodi kompanije Alma Ras 2016. su iznosili 21 milion KM, godinu dana kasnije su skočili na 57 miliona a prošle godine su bili čak 65 miliona maraka.

Neto dobit, odnosno čista zarada, porasla je sa 1,5 miliona u 2016. na čak 9,6 miliona godinu kasnije, da bi se lani zadržala na 6,5 miliona KM, a prema podacima analitičko bonitetne kuće Bisnode BH. Broj radnika ove kompanije premašio je 1.000.

S druge strane, ukupni prihodi Džafićeve kompanije Unis tok, koji su 2015. i 2016. iznosili oko 25 miliona KM godišnje, narasli su na nešto više od 30 miliona KM godišnje u 2017. odnosno 2018.

Kada je riječ o neto dobiti, ona je 2017. iznosila 5,8 miliona KM da bi lani pala na samo 414 hiljada maraka.

To znači da je Memagićeva kompanija Alma Ras prošle dvije godine (2017. i 2018.) zbirno imala dvostruko veće ukupne prihode od Džafićevog Unis toka (122 miliona naprema 61 milion KM), odnosno da je u istom periodu ostvarila oko 2,5 puta veći profit (16,1 milion naprema 6,2 miliona KM).

S druge strane, iz izjave CIK-u 2017. vidi se da Džafić ima mnogo veću imovinu u vidu nekretnina od Memagića. Džafić je naveo da ima nekretnine (stanove, kuće, zemljište, poslovne prostore) vrijedne oko šest miliona KM te da još pet miliona KM ima na računu.

Memagić je prijavio nekretnine vrijedne oko pola miliona KM.

Dakle, Džafić ima desetak miliona više u nekretninama i na računu, ali je Memagić u protekle dvije godine imao desetak miliona veću dobit.

Može se pretpostaviti da firma Alma Ras trenutno ima znatno veću tržišnu vijednost od Unis toka, s obzirom na dvostruko veće prihode i profit kao i na vrijednost brenda, iz čega bi se mogao izvući zaključak da je Džafić vjerovatno izgubio titulu najbogatijeg načelnika u BiH.

Ako se to još nije desilo, onda vjerovatno hoće u narednom periodu, s obzirom da Alma Ras ima tendenciju mnogo bržeg rasta od Unis Toka, piše BizniInfo.

Izvor: BiznisInfo

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Došla iz Njemačke i izgubila bebu: Bolnica odbila primiti ženu jer nije testirana na COVID-19?

"U toku je utvrđivanje činjenica i okolnosti vezanih uz navode iz vašeg dopisa. Po utvrđivanju istih slobodni smo vas...

Kruzer s državljanima BiH uplovio u dubrovačku luku

Zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom koronavirusa, pomorci diljem svijeta već mjesecima imaju problem sa smjenama i povratkom u domovinu. Kruzer "Carnival Breeze" britansko-američke kompanije "Carnival Cruise...

Poslodavci dužni da plate dio kirije radnicima za rad od kuće

ŠVICARSKA - Eksperti za radno pravo smatraju da bi ova presuda mogla imati dalekosežne posljedice, posebno za rad od kuće za vrijeme krize izazvane...

Je li na pomolu transfer godine, hoće li Pero Gudelj popustiti?...

– Nezvanično sam čuo da moja bivša žena sa nekim direktorima iz FIS-a dogovara prodaju svog udjela, ali nemam pouzdanih informacija o tome –...

Avion kompanije ”FlyBosnia” poletio za Peking: Preostalih 20 respiratora iz Kine...

Cijelu situaciju je, na prvi pogled, dodatno komplikovala činjenica da je Srebrenoj malini 27. maja isticala dozvola Agencije za lijekove BiH za uvoz medicinske...

Možda vas zanima i ovo