Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Dženaza u Kaknju: Stotine ljudi oprostilo se od rudara stradalih u jami Begići-Bištrani

Nemojte propustiti

Ispred Čaršijske džamije u Kaknju danas je klanjana zajednička dženaza Muhamedu Saraču, Nerminu Mušiji i Sejadu Gađunu, rudarima koji su poginuli u noći s ponedjeljka na utorak u nesreći u jami Begići-Bištrani Rudnika mrkog uglja “Kakanj”, javlja Anadolu Agency (AA).

Veliki broj građana Kaknja i okolnih mjesta, stotine prijatelja, članova porodica, mještana i kolega prisustvovalo je dženazi kako bi se posljednji put oprostilo od stradalih rudara.

Dženazu je predvodio izaslanik reisu-l-uleme Huseina efendija Kavazovića, Nusret efendija Avdibegović.

“Vijest o ovoj tragediji potresla je sve dobre ljude. Tuga koja je zadesila njihove porodice je nenadoknadiva. Gledam zastavu koja je simbol naših rudara, a ona ima dva lica: jedno zeleno, a drugo crno. Zelena simbolizira snagu koju rudari imaju, a crna je tuga i neizvjesnost. Voljeli su svoje porodice, bili su odgovorni naspram svog posla i njih je zemlja uzela sebi jer čovjek je od zemlje, a duša je Božija”, kazao je Avdibegović.

aa_picture_20151015_6531916_web

On je apelovao da se preuzme briga o porodicama svih stradalih rudara.

aa_picture_20151015_6531919_web

“Molim vas da vodite računa o ožalošćenim porodicama, o djeci koja su se rodila i koja trebaju biti rođena. Očito je da se strada i na zemlji i pod njom, ali treba učiniti napor za sigurnost onih koji stradaju pod zemljom. Neka ovakvih skupova ne bude ili neka ih ima manje sa manje žrtava, i neka se tuga otkloni sa ovih prostora”, kazao je Avdibegović.

aa_picture_20151015_6531929_web

Tabuti sa tijelima rudara prevezeni su potom do lokalnih mezarja gdje će nakon ikindije-namaza biti obavljen ukop.

Pored Sarača, Mušije i Gađuna, u nesreći u rudniku poginuo je i rudar Mijo Stojičić, koji će biti sahranjen sutra u selu Ratanj kod Kaknja.

Svi oni, kao rudari treće smjene, poginuli su u noći sa 12. na 13. oktobar u jami Begići-Bištrani rudniku mrkog uglja u Kaknju kada se na njih, na dubini od oko 105 metara ispod površine zemlje, urušila drvena podgrada uslijed čega se srušio gornji svod rudarskih prostorija.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nejra Latić-Hulusić razočarana: “Istjerali su me kao pseto na Panonskim jezerima zbog burkinija”

U svom postu ona je navela i da je prilikom ulaska u kompleks od osoba zaduženih na ulaznoj kapiji...

Možda vas zanima i ovo