Utorak, 18 svibnja, 2021

Dzhokhar Tsarnaev okrivio brata za planiranje bombaškog napada u Bostonu

Nemojte propustiti

Osumnjičenik za bombaške napade tokom Bostonskog maratona Dzhokhar Tsarnaev istražiteljima je kazao kako je njegov stariji brat, ubijen u petak u okršaju s policijom, “mozak cijele operacije” te da nikakve međunarodne terorističke skupine nisu stajale iza napada, kazao je za CNN izvor iz američke Vlade.

dzhokhar_tsarnaev_Iz preliminarnih razgovorima s Dzhokharom policija je zaključila da su braća bila “radikalni džihadisti”. Dzhokhar, koji se i dalje nalazi u bolnici nakon što je u okršaju s policijom zadobio tešku ozljedu vrata, istražiteljima je izjavio da je njegov brat htio “obraniti Islam od napada”, prenosi Index. Izvor iz američke vlade za CNN je napomenuo kako su ovo bili samo preliminarni razgovori te kako je pred istražiteljima i dalje mnogo posla.

Jesu li braća imala pomagače?

I dalje nije poznato jesu li dvojica braće imala pomagače i jesu li surađivali s pojedinim skupinama tokom planiranja i izvođenja napada u Bostonu. Izvor iz Vlade nije htio iznositi detalje razgovora Dzhokhara i istražitelja.

Istražitelji su Dzhokhara ispitivali postoji li negdje u Bostonu još bombi, osim onih koje su pronađene, je li još neko uključen u napade, a osumnjičenik je na njihova pitanja većinom odgovarao pomičući glavu.

Podsjetimo, 19-godišnji napadač optužen je za upotrebu oružja za masovno uništenje te korištenje eksplozivnih naprava koje je rezultiralo smrtnim slučajevima. Bude li proglašen krivim, mogao bi biti osuđen i na smrtnu kaznu.

(Vijesti.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo